Poziv medijima RSS

“UČINKOVITIJA JAVNA REVIZIJA ZA SMANJENJE KORUPCIJE U BOSNI I HERCEGOVINI“

 

 

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na Konferenciju “Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u BiH“, koja će se održati u Sarajevu, 24.01.2020. godine (petak), s početkom u 11:00 sati u prostorijama Hotela Novotel Sarajevo Bristol, (adresa Fra Filipa Lastrića 2, Sarajevo)

Javne revizije predstavljaju značajan kontrolni mehanizam pravilnog i efikasnog trošenja javnih sredstava, dok realizacija revizorskih preporuka značajno može smanjiti prostor za pojavu korupcije u javnim institucijama. U praksi se pokazalo da su procesi javnih nabavki i zapošljavanja najrizičniji kada je u pitanju korupcija, te u skoro svim revidiranim institucijama uredi za reviziju ukazuje na slabosti  i daju preporuke upravo u navedenim oblastima. 

 

Konferencijom se nastoji kroz predstavljanje konkretnih primjera i efekata (ne)realizovanih revizorskih  preporuka i dijalogom sa svim relevantnim akterima identifikovati prostor za djelovanje u cilju povećanja stepena realizacije revizorskih preporuka, uz unaprijeđenje postojećih kontrolnih mehanizama i uloge nadležnih parlamentarnih komisija.

 

arhiva

Story in focusRSS

KONKURS ZA POSAO ZA 3 KOORDINATOR/ICE ZA ODNOSE S JAVNOSTIMA I MEDIJIMA

 Konkurs za posao

Pozicija: Koordinator/ica za odnose s javnostima i medijima

Broj izvršilaca: 3 

Moguće lokacije: Sarajevo, Tuzla, Banja Luka, Bijeljina, Doboj, Mostar 

 

Od Koordinatora/ice za odnose sa javnostima i medijima očekuje se da:

Kreira i koordinira PR kampanje, promocije i saopštenja za medije i javnost;

Organizuje konferencije za medije i druge medijske događaje;

Istupa u javnosti po potrebi i ovlaštenju;

Uspostavlja i održava kontakte sa predstavnicima medija;

Prikuplja, analizira i obrađuje prikupljene podatke za potrebe izrade press clipping-a;

Uređuje i održava internet prezentacije (sajtove) i profile na društvenim mrežama vezano za konkretne projekte;

Učestvuje u izradi periodičnih i godišnjih izveštaja;

Sastavlja redovne mesečne izveštaje o medijskim objavama i vidljivosti.


arhiva

Actualities
rss

COOPERATION ESTABLISHED WITH 15 HEALTHCARE INSTITUTIONS TO IMPROVE THE SYSTEM FOR THE PREVENTION AND FIGHT AGAINST CORRUPTION

Svečano potpisivanje memoranduma, kojem će prisustvovati predstavnici javnih zdravstvenih ustanova koje će učestvovati u projektu, će označiti početak saradnje čiji je cilj unaprijeđenje sistema sprečavanja i borbe protiv korupcije u zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini.

15.11.2019

"Improvement of the work transparency, introduction of systemic solutions, cooperation among public institutions and enhancement of their preventive capacities are all preconditions for the adequate fight against corruption," this was concluded today during the Ceremony for Signing of the Memorandum of Cooperation with 15 healthcare institutions. The Memorandum was signed as part of a project implemented by  Transparency International in Bosnia and Herzegovina and the Centres for Civic Initiatives (CCI), and funded by the European Union. The main aim of the project is to contribute to the improvement of the system of prevention and fight against corruption in BiH. 


PRIRUČNIK “KVALITETNIJIM PLANIRANJEM POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE DO NOVIH RADNIH MJESTA“


28.11.2018

U okviru projekta „Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji“ kreiran je Priručnik “Kvalitetnijim planiranjem poljoprivredne proizvodnje do novih radnih mjesta“, o stanju i postojećim praksama u razvoju poljoprivrede, u sklopu koje je predložen i model za prikupljanje informacija o planiranju poljoprivredne proizvodnje na teritoriji Grada Bijeljina. Cilj priručnika je bio sprovesti sveobuhvatno istraživanje čiji će rezultati dati kompletnu sliku stanja poljoprivrede u Bijeljini, a iz samih rezultata izvući što kvalitetnije zaključke, kao i preporuke. Sam priručnik predočava trenutnu sliku razvoja poljoprivrede na području Grada Bijeljina, ukazujući na sve slabosti i probleme koji prate ovu proizvodnju.
   
 
Pomenuti projekat finansira Evropska unija u okviru „Podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“ kojeg provodi Međunarodna organizacija rada („ILO“), a implementator projekta su Centri civilnih inicijativa (CCI). Partneri CCI-a na pomenutom projektu su Grad Bijeljina, JU Zavod za zapošljavanje (filijala Bijeljina), d.o.o. Sava Semberija i Ustanova za obrazovanje odraslih „Dositej“. Grad Bijeljina je i sufinansijer pomenutog projekta.
Koalicija za Vrbas predstavila razloge zbog kojih je protiv hidroelektrane na Vrbasu


29.10.2018

Koaliciju za Vrbas čine 35 udruženja iz Banje Luke koji su okupljeni s jednim ciljem – zaustaviti planove za izgradnju novih hidroelektrana na rijeci Vrbas. Danas smo na obali Vrbasa javnosti i medijima predstavili svoje razloge.

„Juče smo predali nadležnim opštinskim i republičkim vlastima Zahtjev za donošenje negativnog mišljenja o projektu izgradnje hidroelektrane Krupa na rijeci Vrbas, u kome smo naveli 20 razloga zbog kojih smo protiv ovog projekta. Lošiji kvalitet vode, promjena klime, uticaj na prirodu i generalno zastarjelost ovakvih tehnologija su samo neki od razloga“, izjavio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu.

Projektom hidroelektrane Krupa predviđena je izgradnja brane 18-20 metara i premještanje magistralnog puta od mosta u Krminama do hidroelektrane „Bočac 2“ u dužini od 10 km sa lijeve na desnu obalu Vrbasa.


arhiva