Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost http://www.cci.ba Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost 130 80 http://www.cci.ba http://www.cci.ba/images/print_pg.jpg <![CDATA[Javna tribina „MLADI ODLAZE, KAKO ZAUSTAVITI TAJ TREND???“]]>http://www.cci.ba/news/1/42/479.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/479.htmlThu, 22 Jun 2017

 Centri Civilnih Inicijativa (CCI) Vas pozivaju na Javnu tribinu  „Mladi odlaze, kako zaustaviti taj trend???“, koja će se održati u Banjaluci, 23.06.2017. godine (petak), s početkom u 18:00 sati u u Domu omladine (Ulica Đure Daničića broj 1).

Na tribini učestvuju narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske:

-    Dragan Čavić (NDP)
-    Davor Šešić  (SDS)
-    Dragoljub Davidović (SNSD)
-    Nenad Stevandić- potpredsjednik NSRS i samostalni poslanik (Ujedinjena Srpska)
-    Admir Čavka (SBB - Koalicija Domovina)

]]>
<![CDATA[Javna tribina ''BIH NA RASKRSNICI IZMEĐU NAPRETKA I STAGNACIJE - IZAZOVI I PREPREKE ZA DRŽAVNU VLAST“ ]]>http://www.cci.ba/news/1/42/478.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/478.htmlMon, 19 Jun 2017

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) Vas pozivaju na Javnu tribinu ''BiH na raskrsnici između napretka i stagnacije - izazovi i prepreke za državnu vlast“ , koja će se održati u Istočnom Sarajevu 20.06.2017. godine (utorak), s početkom u 17:00 sati, (sala Skupštine Grada Istočno Sarajevo).

Na tribini će se građanima obratiti i odgovarati na pitanja poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz pet političkih stranaka:


-    Lazar Prodanović, (SNSD)
-    Nikola Lovrinović, (HDZBiH)
-    Fehim Škaljić, (SBBBiH)
-    Sadik Ahmetović, (''Nezavisni blok'')
-    Damir Bećirović, (DF)

]]>
<![CDATA[Javna tribina „OBRAZOVANJE U KS: ŠANSA ILI PREPREKA ZA RAZVOJ“]]>http://www.cci.ba/news/1/42/477.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/477.htmlMon, 12 Jun 2017

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) Vas pozivaju na Javnu tribinu „Obrazovanje u KS: šansa ili prepreka za razvoj“, koja će se održati u Sarajevu, 13.06.2017. godine (utorak), s početkom u 17:00 sati u Sali općine Centar Sarajevo.

Na tribini će se građanima obratiti i odgovarati na pitanja:
-    Mersiha Mehmedagić, samostalna zastupnica  u Skupštini KS  
-    Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini KS  (SBB)
-    Mario Vukasović, samostalni zastupnik  u Skupštini KS  

]]>
<![CDATA[POLITIZACIJA JAVNOG SEKTORA, ANTI-REFORMSKO I ANTI-USTAVNO DJELOVANJE SKUPŠTINE TK]]>http://www.cci.ba/news/1/42/476.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/476.htmlThu, 08 Jun 2017

Centri civilnih inicijativa (CCI), na današnjoj press konferenciji u Tuzli,  predstavili su činjenice o do sada neviđenim primjerima politizacije, anti-reformskog, i potencijalno, anti-ustavnog djelovanja Skupštine Tuzlanskog kantona prilikom donošenja Zakona o državnoj službi (30.04.2017.) i Zakona o visokom obrazovanju (16.03.2017) Tuzlanskog kantona (TK).
Prvobitni Prijedlog Zakona o državnoj službi, o kojem su se poslanici Skupštine TK trebali izjasniti na sjednici održanoj 30.04.2017. bio je u značajnoj mjeri usaglašen sa principima reforme javne uprave (SIGMA principi) i načelima Reformske agende. Međutim, amandmani predloženi od strane kluba SDA, a koje je Vlada TK prihvatila kao svoje (bez održane sjednice, kršeći tako Poslovnik o radu i posredno Ustav) onemogućivši time izjašnjavanje zatupnika o istima, drastično mijenjaju jednu od temeljnih odredbi Zakona, a to je izbor najbolje rangiranih kandidata prilikom zapošljavanja u državnu službu. Ovim činom, klub SDA, skupštinsko rukovodstvo, te skupštinska većina, zajedno s Vladom TK, izabrali su anti-reformski i anti-ustavni način demonstracije političkog nasilja. Time su do kraja ogolili vlatiti cilj, a to je stranačko ovladavanje državnom službom, izborom i zapošljavanjem stranački podobnih, umjesto najboljih i najsposobnijih kadrova. Ova kap je prelila čašu politizacije, privatizacije i korupcije kojoj, umjesto da se suprotstavi Vlada i skupštinska većina u TK, značajno doprinose.

]]>
<![CDATA[Vanredna press konferencija •ANTI-REFORMSKI ZAKONI O DRŽAVNOJ SLUŽBI TK I VISOKOM OBRAZOVANJU TK •PREDSTAVLJANJE IZVJEŠTAJA O IMENOVANJIMA I ZAPOŠLJAVANJU U JAVNOM SEKTORU U BIH]]>http://www.cci.ba/news/1/42/475.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/475.htmlWed, 07 Jun 2017

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju Vas na vanrednu press konferenciju, koja će se održati u Tuzli, 08.06.2017. godine (četvrtak), s početkom u 12:00 sati u plavoj sali BKC-a (sala Skupštine TK). Predstavnicima medija će se obratiti Adis Arapović, Progam menadžer CCI-a, dok će prisutni biti i predstavnici sindikata državnih službenika, sindikata obrazovanja, akademske zajednice, te političkih stranaka koje participiraju u Skupštini TK.

]]>
<![CDATA[Javna tribina „KUDA IDE VISOKO OBRAZOVANJE TUZLANSKOG KANTONA?” ]]>http://www.cci.ba/news/1/42/474.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/474.htmlMon, 05 Jun 2017

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) Vas pozivaju na Javnu tribinu “Kuda ide visoko obrazovanje Tuzlanskog kantona?”, koja će se održati u Tuzli, 06.06.2017. godine (utorak), s početkom u 14:00 sati (Kongresna sala Hotela Tuzla).

Na tribini će se građanima obratiti  i odgovarati na pitanja  poslanici u Skupštine TK:
-    Mirza Omerdić – SDA
-    Dževad Hadžić – SDP
-    Fuad Hadžimehmedović – SBB
-    Sabid Zekan – samostalni poslanik
-    Asmir Hasić – SBiH
-    Mirsad Selimović – BPS

]]>
<![CDATA[Javna tribina „TI IH BIRAŠ, TI IH PITAŠ“]]>http://www.cci.ba/news/1/42/473.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/473.htmlThu, 01 Jun 2017

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) Vas pozivaju na Javnu tribinu „ Ti ih biraš, ti ih pitaš“, koja će se održati u Konjicu, 02.06.2017. godine (petak), s početkom u 18 sati, u Sali Općinskog vijeća Konjic.

Na tribini sudjeluju zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije/kantona:
-    Vesna Saradžić (SDP)
-    Ajman Šoše ( SDA)
-    Drago Tule ( HDZ BIH)
-    Ilija Cvitanović (HDZ 1990)
-    Mesud Džajić (SBB)

]]>
<![CDATA[ZAUSTAVITI ZAPOŠLJAVANJE BEZ KONKURSA U JAVNOM SEKTORU]]>http://www.cci.ba/news/1/42/472.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/472.htmlTue, 30 May 2017

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u Banjaluci predstavili „Izvještaj o monitoringu imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u Bosni i Hercegovini“, koji daje pregled regulative i prakse imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, tokom 2016.godine.
Trenutno važeći propisi gotovo nikako ne štite principe nezavisne, objektivne i stručne provjere, te zapošljavanja i imenovanja najboljih kandidata u javnu upravu. Pitanje provođenja javnih konkursa prilikom zapošljavanja ostaje jedna od kritičnih tačaka u procesu zapošljavanja u javnoj upravi. Iako se jasno traži i Reformskom agendom da svi nivoi vlasti izrade nove zakone o državnim službenicima i zaposlenicima na principima reforme javne uprave, tokom 2016. godine ni država ni entiteti, a ni većina kantona to nisu učinili.
Praksa dodatno potvrdjuje postojanje niza nedorečenosti i nepreciznosti, a u pojedinim slučajevima i suprotnosti propisa koji uređuju zapošljavanje u javnoj upravi. Nalazi monitoringa CCI-a, pokazuju da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparetan. Posmatrano kroz 4 kriterijuma (da se svi konkursi objavljuju na web stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kritrijumi za ocjenjivanje na konkursu dostupni kandidatima, kao i da se sastavi komisija objave tokom faze raspisivanja konkursa) došlo se do zaključka da trenutni indeks transparentnosti procesa zapošljavanja iznosi 32 (na skali od 0 do 100).

]]>
<![CDATA[Press konferencija PREDSTAVLJANJE IZVJEŠTAJA O IMENOVANJIMA I ZAPOŠLJAVANJU U JAVNOM SEKTORU U BIH]]>http://www.cci.ba/news/1/42/471.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/471.htmlMon, 29 May 2017

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na pres konferenciju, koja će se održati u Banjaluci, 30.05.2017. godine (utorak), s početkom u 10:00 sati  u press centru Banjaluka (prostorije hotela „Bosna“, I sprat).

]]>
<![CDATA[ Javna tribina ''ČLANSTVO BOSNE I HERCEGOVINE U EVROPSKOJ UNIJI – TAKO BLIZU, A TAKO DALEKO'']]>http://www.cci.ba/news/1/42/470.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/470.htmlSun, 28 May 2017

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) Vas pozivaju na Javnu tribinu ''Članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji - tako blizu, a tako daleko'', koja će se održati u Tuzli, 29.05.2017. godine (ponedjeljak), s početkom u 17:00 sati, Hotel Tuzla - Kongresna sala.

Na tribini će se građanima obratiti i odgovarati na pitanja poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz pet političkih stranaka:
 
-    Mirsad Đonlagić, (SBB)
-    Amir Fazlić, (SDA)
-    Maja Gasal – Vražalica, (DF)
-    Mirsad Mešić, (SDP)
-    Lazar Prodanović, (SNSD)

]]>