Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost http://www.cci.ba Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost Centri civilnih inicijativa - Saopštenja za javnost 130 80 http://www.cci.ba http://www.cci.ba/images/print_pg.jpg <![CDATA[CCI O USVAJANJU PROGRAMA RADA SKUPŠTINE HNK - TRANSPARENTNOST I UVAŽAVANJE MIŠLJENJA CIVILNOG DRUŠTVA, OD STRANE SKUPŠTINE HNK]]>http://www.cci.ba/news/1/42/528.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/528.htmlMon, 23 Apr 2018

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA pozdravljaju konačno usvajanje Programa rada Skupštine HNK za 2018. godinu. Iako ponovo, kao i svih proteklih godina, program nije usvojen na vrijeme – prije početka godine na koju se odnosi – što je ozbiljan propust, on je donesen u transparentnoj proceduri, uz uvažavanje mišljenja civilnog društva, uključujući i niz preporuka Centara civilnih inicijativa.


Ovo je tim važnije jer pokazuje otvorenost ove institucije za saradnju i sa organizacijama čije joj analize i kritički osvrti na njen rad često nisu nimalo prijatne. Ali su, od ove institucije, očito, ispravno shvaćene ne kao tendenciozne i zlonamjerne, nego kao pokušaj da se objektivnim sagledavanjem rada vlasti, utiče na poboljšanje njenog kvaliteta, u interesu građana.  


Kako u BiH, pa i u HNK, postoje i oni koji još uvijek funkcionišu po totalitarnoj matrici “Ko nije s nama, taj je protiv nas”, i koji na objektivne analize i kritiku negativnih pojava unutar vlasti, reaguju uvredama, zabranama, natransparentnošću i pokušajima da se takve organizacije i pojedinci spriječe u svom radu, posvećenom interesima građana, primjer saradnje Skupštine HNK sa civilnim društvom i njihovog uvažavanja preporuka CCI-a, izuzetno je dragocjen. I budi nadu.

 

 

]]>
<![CDATA[RAD VIJEĆA MINISTARA I PARLAMENTARNE SKUPŠTINE BiH U 2017. GODINI - NAJLOŠIJI REZULTATI U POSLJEDNJIH 11 GODINA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/527.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/527.htmlFri, 23 Mar 2018

2017. godinu, u radu vlasti na državnom nivou, obilježili su ozbiljan zastoj na evropskom putu BiH, sporost u realizaciji mjera iz Akcionog plana Reformske agende, izuzetno skromna zakonodavna aktivnost, kontinuirana nestabilnost, a potom i gubitak, parlamentarne većine i prerano započeta predizbora kampanja za opšte izbore.
Nerješavanje problema vodi, s jedne strane, ka mogućoj blokadi države nakon predstojećih izbora, a, s druge strane, nastavku funkcionisanja zemlje kao jedine države na evropskom kontinentu koja sistemski, svojim najvišim zakonodavnim aktom, krši ljudska prava svojih građana.

I upravo se iz odnosa političara prema presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje se godinama ne provode, vidi sva licemjernost ovdašnje politike, njena nezainteresovanost za civilizacijske vrijednosti na kojima počiva Evropska unija i opsjednutost isključivo ličnim i uskostranačkim interesima.

]]>
<![CDATA[Press konferencija - Predstavljanje izvještaja monitoringa rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH]]>http://www.cci.ba/news/1/42/526.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/526.htmlThu, 22 Mar 2018

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Sarajevu, 23.03.2018. godine (petak), s početkom u 11:00 sati u prostorijama Hotela Europa (Vladislava Skarića 5).

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, u periodu od 01.01.-31.12.2017. godine.]]>
<![CDATA[NIJEDNA VLADA U BIH NE POŠTUJE ZAKON O RAVNOPRAVNOSTI POLOVA]]>http://www.cci.ba/news/1/42/525.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/525.htmlFri, 09 Mar 2018

Centri civilnih inicijativa, uz čestitke ženama u BiH, za 8. mart, upozoravaju na neprihvatljivo stanje da se ženama u BiH uskraćuju prava koja su im garantovana zakonom.
Naime, nijedna vlada u BiH, od 10 kantonalnih, preko dvije entitetske, pa do Vijeća ministara, ne poštuje Zakon o ravnopravnosti polova u BiH, koji jasno propisuje da zastupljenost manje zastupljenog pola ne smije biti ispod 40% i da se sve ostalo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje ovim zakonom zahtjeva.
Dvije kantonalne vlade – Vlada HNK i ZDK – čak u svom sastavu nemaju nijednu ženu (pri tome, spomenimo da te vlade imaju preko 10 članova, svaka). 4 ih imaju samo jednu, a 4 dvije, kao i Vijeće ministara. Dok najveću zastupljenost imaju entitetske vlade – sa po 4 žene u 17-članim vladama (što je tek 23%).
Dodajmo na to i neprihvatljivo malu zastupljenost zena u svim parlamentima, te činjenicu da su rijetke stranke koje ovom problem daju zasluženo mjesto.

]]>
<![CDATA[POVODOM NEUSPJEŠNOG SASTANKA KOD PREDSJEDNIKA FEDERACIJE BIH PREKINUTI BLOKADE U RADU INSTITUCIJA VLASTI I FOKUSIRATI SE NA INTERESE GRAĐANA, UMJESTO NA USKOSTRANAČKE I PRIVATNE!]]>http://www.cci.ba/news/1/42/524.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/524.htmlWed, 07 Mar 2018

Centri civilnih inicijativa, kao i ukupna javnost u Federaciji BiH, razočarani su još jednim neuspješnim sastankom predstavnika vladajuće koalicije, održanom, juče, na poziv Predsjednika Federacije BiH.


Razočarani smo odsustvom volje, unutar vladajuće koalicije, da se radi u interesu građana i da se institucije vlasti ne koriste za međustranačke političke obračune i predizbornu kampanju. Permanentna kriza u odnosima unutar vladajuće koalicije u Federaciji BiH, koju proizvode stranke koje čine tu koaliciju, svojim stalnim sukobima, ostavlja ozbiljne posljedice po cijelo društvo, osim na one koji su za nju najodgovorniji – te političke stranke i njihove lidere.

]]>
<![CDATA[MONITORING RADA VLADE I NARODNE SKUPŠTINE RS U 2017. GODINI - POLITIČKI SUKOBI, KAŠNJENJA, NETRANSPARENTNOST, NASTAVAK ZADUŽIVANJA, LOŠI REZULTATI ]]>http://www.cci.ba/news/1/42/523.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/523.htmlTue, 27 Feb 2018

 Politički sukobi u Republici Srpskoj, koji traju od samog početka aktuelnog mandata i na sporni način okupljene skupštinske većine, kulminirali su u 2017. godini, na način koji je narušio normalan rad entitetskog parlamenta. Neadekvatna reakcija vlasti na izvještaje Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS – politički pritisci, prisiljavanje na ostavku, onemogućavanje rasprave u Narodnoj skupštini o izvještaju,… – izazvali su reakciju opozicije, u vidu pokušaja blokiranja rada Skupštine, s ciljem da se vladajuća većina prisili da dozvoli razgovor u Skupštini o temama koje joj nisu ugodne. Protest opozicije, koja tvrdi da je konstantno suočena sa kršenjima Poslovnika o radu NS, a u posljednje vrijeme i ozbiljnim nepoštivanjem zakona, pa i Ustava RS, nije urodio plodom, osim što je pokazao da je vladajuća većina spremna na potpuno ignorisanje opozicije i na njeno odstranjivanje iz Skupštine, ukoliko se ne zadovolji ulogom koju joj je ona predvidjela. No, stvari se ne mogu završavati uklanjanjem kritičara vlasti (prisiljavanjem ih na ostavke ili odstranjivanjem sa sjednica) ili izbjegavanjem rasprave o spornim temama. Stvari se moraju završavati tako da javnosti bude predočena istinita informacija, iz objektivnog izvora. I tolerancijom i dijalogom. I poštovanjem pravne države, naravno. Pravila u demokratskom društvu su postavljena tako da vlast od svojih građana ne može ni zahtjevati ni očekivati da joj vjeruju – rad vlasti se u demokratskim društvima kontroliše! Od strane građana, nezavisnih institucija, medija, nvo, opozicije. I vlast je obavezna da radi transparentno i da omogući kontrolu svog rada. I razgovor o svim društveno relevantnim temama. Sve ostalo je potpuno neprihvatljivo.

]]>
<![CDATA[MONITORING RADA VLADE I PARLAMENTA FEDERACIJE BiH U 2017. GODINI - PERMANENTNA KRIZA NE POGAĐA SAMO ONE KOJI JE PROIZVODE – STRANKE NA VLASTI]]>http://www.cci.ba/news/1/42/522.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/522.htmlFri, 16 Feb 2018

aokupljenost ovdašnjih političara skorim izborima i uskostranačkim i ličnim interesima, nauštrb interesa zajednice, odnosno građana ove zemlje, izbija na svakom koraku. I mada je prisutna u cijeloj zemlji i na svim nivoima vlasti, možda svoj najdramatičniji oblik i najveće konkretne posljedice ima u FBiH. Čija nam vladajuća koalicija – odnosno, njene stranke-članice, demonstriraju najgore lice politike. Slažući se samo u jednom – održanju na vlasti, po svaku cijenu. Permanentna kriza u odnosima unutar vladajuće koalicije u FBiH, koju proizvode stranke koje čine tu koaliciju, svojim stalnim sukobima, ostavlja ozbiljne posljedice po cijelo društvo. Parlament je spriječen da vrši svoju projektovanu društvenu funkciju, a Vladin rad je, u dobroj mjeri doveden u pitanje.
KURIOZITET JE DA JE KRIZA U MEĐUSOBNIM ODNOSIMA, KOJA JE REZULTIRALA SVOJEVRSNOM BLOKADOM U RADU PARLAMENTA, ESKALIRALA NAKON SJEDNICE NA KOJOJ JE VLADAJUĆA KOALICIJA IZGLASALA POVJERENJE AKTUELNOJ VLADI FBIH. Nakon što nije usvojen godišnji izvještaj o radu Vlade FBiH za 2016. godinu, a u Predstavničkom domu ni izvještaj o izvršenju budžeta za 2016., opozicija je tražila izglasavanje nepovjerenja Vladi. Stranke vladajuće koalicije su na trenutak zaboravile svoje razmirice i jedinstveno stale iza Vlade. No, u nastavku će se pokazati da je ostanak na vlasti i jedino o čemu se vladajuće stranke mogu složiti. Sjednica, na kojoj su stranke vladajuće koalicije iskazale jedinstvenu podršku Vladi, održana u julu 2017. godine, bila je i posljednja održana redovna sjednica u tom domu u ovoj godini – do kraja godine biće održane tek još 3 vanredne sjednice. Situacija u Domu naroda je još lošija – nakon što je u prva tri mjeseca 2017. godine održao 5 redovnih sjednica, sljedećih 5 mjeseci, od aprila do septembra, održavala se samo jedna sjednica, u 4 nastavka, a do kraja godine još samo 3 vanredne, od kojih jedna još nedovršena.

]]>
<![CDATA[Press konferencija: Predstavljanje izvještaja o monitoringu rada Vlade i Parlamenta FBiH za period I-XII 2017.]]>http://www.cci.ba/news/1/42/521.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/521.htmlThu, 15 Feb 2018

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na press konferenciju, koja će se održati u Sarajevu, 16.02.2018. godine (petak), s početkom u 11:00 sati  u prostorijama Hotela Europa (Vladislava Skarića 5).

Na press konferenciji će biti predstavljeni rezultati monitoringa rada Vlade i Parlamenta FBiH, u periodu od 01.01.- 31.12.2017. godine.]]>
<![CDATA[MONITORING RADA KANTONALNIH VLADA U FBIH, U 2017. GODINI - NIJE REALIZOVANA NI POLOVINA PROGRAMIMA RADA PLANIRANIH ZAKONA, A NISU SE DESILE NI OČEKIVANE SMJENE]]>http://www.cci.ba/news/1/42/520.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/520.htmlFri, 09 Feb 2018

KANTONALNE VLADE SU, GENERALNO, U 2017. GODINI, NASTAVILE DA KRŠE POSLOVNIKE O SVOM RADU, INTENZITETOM RADA KOJI JE ISPOD PREDVIĐENOG. Izuzetak su jedino Vlada Unsko-sanskog kantona, koja je u 2017. godini, održala 54 redovne sjednice, odnosno imala intenzitet rada iznad 1 redovne sjednice sedmično, u prosjeku. Najmanje održanih redovnih sjednica, u posmatranom periodu, imala je Vlada HNK – svega 28. A vrlo blizu nje su i vlade SBK, ZHK i PK, sve sa tek oko 2 i po sjednice mjesečno u prosjeku.

]]>
<![CDATA[MONITORING RADA KANTONALNIH SKUPŠTINA U FBIH, U 2017. GODINI - ODREĆI SE POSLANIČKIH PLATA, RADITI VIŠE, FOKUSIRATI SE NA PROBLEME GRAĐANA, I POŠTOVATI ZAKONE I USTAV!]]>http://www.cci.ba/news/1/42/519.htmlhttp://www.cci.ba/news/1/42/519.htmlThu, 08 Feb 2018

PO INTENZITETU RADA KANTONALNIH SKUPŠTINA, U 2017. GODINI, UOČAVA SE PODJELA NA DVIJE GRUPE. Jednu, u koju spadaju skupštine Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona Sarajevo, koje su, u 2017. godini, održale od 15 do 17 sjednica, odnosno, više od jedne sjednice mjesečno, u prosjeku. I drugu, sa skoro dvostruko nižim intenzitetom rada, u koju spadaju Skupštine Posavskog, Srednjobosanskog i Zapadnohercegovačkog kantona, sa po 8 održanih sjednica, i Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10, sa po 9. Ono što je očigledno je da intenzitet rada (a isto vrijedi i za produktivnost) pojedinih kantonalnih skupština nema veze sa veličinom kantona, brojem stanovnika ili finansijskom moći, tj. veličinom budžeta. Kao ni sa ozbiljnošću problema s kojim se suočavaju njihovi građani. Inače,...

]]>