Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

21.04.2012

Usvojiti propise kojima će se okoliš zaštititi od plastičnih kesa!

U sklopu projekta koji finansira Evropska unija, a realizuje CCI u partnerstvu sa CRP-om, danas je u Sarajevu organizovano obilježavanje Dana planete Zemlje, u saradnji sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH (ASUBiH). Tom prilikom, građani su podstaknuti na aktivno uključivanje u inicijative za smanjenje korišćenja plastičnih kesa, kao i ukupne zaštite životne sredine.

Bosna i Hercegovina najzagađenija je zemlja po broju odbačenih plastičnih kesa. Godišnja potrošnja prelazi cifru od milijardu komada, a nakon vrlo kratkog vremena korištenja, u najboljem slučaju završe na nekoj od kontrolisanih deponija, a vrlo često u prirodi. Zanemarljiv broj se reciklira. Da su kese postale i planetarni problem, svjedoče aktivnosti mnogih zemalja na uvođenju mehanizama za smanjenju njihovog korištenja.

Evropska unija ozbiljno razmatra modalitete ograničavanja njihove masovne upotrebe i besplatne distribucije. Vlasti u BiH moraju preduzeti korake ka rješavanju ovog problema na način da životna sredina bude zaštićena. “Sredstva koja bi se mogla sliti u entitetske Fondove za zaštitu okoliša od naknade za plastične kese mogla bi se iskoristiti za poticaje proizvođačima za proizvodnju biorazgradivih i kvalitetnih plastičnih kesa, te druge projekte zaštite životne sredine. Imamo čvrsta obećanja entitetskih ministarstava nadležnih za ekologiju i trgovinu da će tokom ove godine biti doneseni propisi koji bi u primjeni mogli biti već iduće godine. Vrlo brzo ponudićemo ministarstvima prijedlog rješenja, a na njima je da ga usaglase sa proizvođačima i primjenjuju, i to jednako na području oba entiteta”,  rekao je Siniša Bencun, projekt menadžer CCI.

Učešće građana u rješavanju ovako složenog problema vrlo jednostavno – vratimo se nošenju platnenih torbi i korpi kada idemo  u kupovinu. Naplaćivanje plastičnih kesa ne smije biti shvaćeno kao namet građanima. Jer oni koji to ne žele, uvijek mogu koristiti kese za višekratnu upotrebu i platnene cekere. Pozitivan primjer trgovinskih lanaca je „dm drogerie markt“ d.o.o., koji je počeo naplaćivanje plastičnih kesa, a prikupljena sredstva usmjeriće u različite okolišne projekte.

Dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja svijeta, a ovogodišnja kampanja nosi naziv ''Zaštitimo naš dom – planetu Zemlju''. Cilj kampanje je skretanje pažnje na opasnosti koje prijete životu na Zemlji, te poticanje zajedničke odgovornosti u očuvanju prirode i njenih bogatstava. „Asocijacija srednjoškolaca obilježiće Dan Planete u 31 gradu BiH čišćenjem i uređenjem nekih od javnih površina, distribuisanjem edukativnog materijala i pozivanjem građana da koristite cekere i kese za višekratnu upotrebu“, rekao je Peter-Josip Bevanda, PR ASUBiH.

Za sve detaljnije informacije obratite se:

Siniši Bencunu, projekt menadžeru CCI,  055 222 111, 065 582 666, sinisa@ccibh.org

Peter-Josipu Bevandi, PR-u ASUBiH,  063 837 606, asubih@yahoo.com

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina