Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

17.05.2012

Onemogućiti još jedan finansijski udar na građane Uvesti pretplatničke karte za autoceste!

Prema najavama iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH prelazak na zatvoreni sistem naplate putarine na autocesti Sarajevo-Kakanj, trebao bi startati do kraja maja. Centri civilnih inicijativa očekuju da Ministarstvo, paralelno s prelaskom na ovaj sistem naplate, donese novi Pravilnik o sistemu naplate cestarine na autocestama, brzim cestama  i objektima s naplatom FBiH, u kome će se naći pretplatničke karte kao jedan od mogućih načina plaćanja cestarine.

Naime, prelaskom na ovaj sistem naplate cestarina će se plaćati po cijeni od 13 feninga po kilometru. To znači da će vozači putničkih automobila, na dionici autoputa Sarajevo-Kakanj umjesto dosadašnjih 2 KM, plaćati 4,80 KM! Novim načinom naplate biće najteže pogođeni stalni korisnici autoceste, čiji troškovi će biti udvostručeni i na godišnjem nivou će iznositi oko 2.500 KM samo za putarinu. Kao jedino moguće rješenje smanjenja ovih troškova nameću se pretplatničke karte koje su se pokazale kao dobra praksa u okolnim zemljama (Srbija, Hrvatska, Makedonija).

Napominjemo da je Ministar prometa  i komunikacija FBiH, g. Enver Bijedić,  još u  septembru prošle godine dao javno obećanje da neće biti prelaska na ovaj sistem naplate bez uvođenja pretplatničkih karata.

Zbog svega navedenog, CCI apelira na Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH da u najkraćem roku izvrši sve pripreme i da paralelno sa uvođenjem zatvorenog sistema naplate, obavezno budu uvedene pretplatničke karte koje će redovnim korisnicima autoputa osigurati uštedu od minimalno 30%. U suprotnom, promjena sistema naplate putarine na autocesti, biće još jedan u nizu socijalnih i finansijskih udara na građane.

Za više informacije molimo da kontaktirate Anu Lučić, koordinatora kampanje putem ana@ccibh.org, 055 222 112 ili 066 786 442.


 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina