Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

04.10.2012

Lokalno je važno, a liste otvorene... BIRAJ!!!

Tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 07. oktobra 2012, političke partije i kandidati su nastavili sa ranijom praksom neodgovornosti prema biračima – posmatrano na uzorku od 14 BH opština, svega 30% kandidata za načelnike opština ili gradonačelnike te 20 % političkih partija imaju predizborne programe. Dodatno, u dijelu opština/gradova pojedini kandidati nisu željeli da učestvuju u forumima sa građanima kako bi sa njima razgovarali o svojim predizbornim programima. Opisani manjak odgovornosti, vjerujemo, građani će imati na umu tokom izbornog dana.

Posebno zabrinjava činjenica da je svega 14% obećanja iz programa političkih partija usklađeno sa očekivanjima građana. Ako tome dodamo da pitanja manjina gotovo da uopšte ne postoje u predizbornim programima, jasno je da kandidati i političke partije i dalje ne razumiju šta su glavni prioriteti građana u lokalnim zajednicama – istakli su predstavnici 12 nevladinih organizacija tokom pres konferencije u Banja Luci.

Konačno, uočeni debalans polne zastupljenosti u medijskim izvještajima, gdje se samo 14% citatata u 11000 posmatranih medijskih članaka odnosilo na žene, ne doprinosi jednakosti polova tokom izbornog procesa.  

Treba takodje naglasiti činjenicu da preko 80% predizbornih obećanja navedenih u predizbornim programima zaista jesu iz nadležnosti lokalne zajednice, što je napredak jer su na prethodnim lokalnim izborima uglavnom nuđena obećanja u vezi sa pitanjima koja uopšte nisu odgovornost lokalnih vlasti.

Okupljenih 12 NVO, su pozvale građane da iskoriste svoje biračko pravo i biraju sa kandidatskih lista. Lokalni nivo je važan, a učešće na izborima je pravi odgovor na probleme koje imamo i način da  utičemo na svoje uslove života.

NVO su najavile da će organizovati građansko nadgledanje izbora na ukupno 234 biračkih mjesta u 14 opština širom BH, kao doprinos fer i transparentnom provođenju lokalnih izbora.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina