Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

15.05.2012

Izvještaj o rezultatima monitoringa rada Vlade i Skupštine Zapadno-hercegovačkog kantona za prva tri mjeseca 2012.g.

Neposobnost i nezainteresiranost vlasti Zapadno-hercegovačkog kantona da radi u interesu zajednice,  nastavila se i u 2012.g. Najjasnije se to vidi  iz činjenice da je Skupština u prva tri mjeseca 2012.g. održala svega jednu sjednicu, a zastupnici postavili samo 4 pitanja i pokrenuli jednu inicijativu, bez obzira što se radi o kantonu, koji je dužan 46 miliona KM i koji je pred bankrotom, što bi trebalo u najmanju ruku rezultirati većim brojem sati provedenim na sjednicama, u raspravama, tematskim sjednicama i pokušajima pronalaženja izlaska iz izuzetno teške situacije u kojoj se kanton i njegovi građani nalaze. Međutim, usvojivši u tri mjeseca Budžet (probivši zakonom predviđeni rok),  Zakon o izvršenju Budžeta i Zakon o javnim cestama i dva zapisnika sa sjednica, radeći bez programa rada, vlast ZHK sama dovodi u pitanje smisao postojanja ovog kantona uopšte. Niko se nije bavio dugom kantona, porodiljskim naknadama zapošljavanjem, stanjem u zdravstvu, zapošljavanjem, niti bilo kojim drugim gorućim problemom, a koji je u nadležnosti kantona.

 A nemogućnost kompromisa i opsjednutost ličnim interesima toliko su izraženi kod ovdašnjim političara, da ni u maju 2012.g. nisu u stanju završiti proces konstituisanja vlasti. Podsjetimo, Skupština ZHK je, započela proces konstituiranja 30.11.2010. godine, kada su novoizabrani zastupnici preuzeli svoje mandate i na način suprotan od propisanog izabrali predsjednika Skupštine. Ni osamnaest mjeseci kasnije ovaj proces nije u potpunosti završen jer još uvijek nisu izabrani zamjenici predsjednika Skupštine.

Od 1.1. do 31.3. 2012.g. zastupnici u Skupštini ZHK su na sjednicama (sjednici) skupštine proveli  2 sata i 15 minuta i razmatrali 5 tačaka dnevnog reda, svrstavši se, ne samo u red najlošijih parlamenata u FBiH, nego su po neefikasnosti premašili čak i prethodnu garnituru vlasti u ovom kantonu.

Sadašni saziv Skupštine ŽZH trenutno ima 9 profesionalno angažiranih zastupnika i 4 zastupnika koji primaju razliku plaće ili mirovine, a koji su u prva tri mjeseca 2012.g. naplatili cca. 80.000 KM. Za jednu održanu sjednicu!

Ako Vlada ZHK uskoro ne osigura jamstvo, koje je nužno za zaključenje sporazuma o plaćanju duga na rate, Porezna uprava Federacije BiH mogla bi ponovo blokirati račun proračunskim korisnicima u ovom kantonu. Do sada je od kantonalne Vlade osigurano jamstvo za oko osam miliona KM, ali kako dugovanja iznose puno više, potrebno je osigurati jamstvo za cjelokupni iznos da bi se mogla podnijeti molba za zaključenje sporazuma o obročnoj otplati duga. Dok se to ne dogodi, 2.200 proračunskih korisnika u Zapadnohercegovačkoj županiji i dalje će živjeti u strahu zbog moguće blokade računa, koja bi značila neisplatu  plaća.

No, uprkos tome, za tri mjeseca 2012. g. Vlada ZHK je održala svega  5 sjednica, pred kraj marta tek odlučila čime želi da se uopšte bavi u ovoj godini (kad je usvojen Program rada) i do kraja kvartala realizirala 65% obaveza za taj period, od kojih najveći dio zazimaju odluke i zaključci,  a najmanji zakoni i strateška rješenja za nagomilane i najveće probleme kantona.  

Na kraju, Centri civilnih inicijativa, sukladno nalazima monitoringa, preporučuju Vladi i Skupštini ZHK:

ü  U narednom periodu intenzivno se baviti mjerama za prevazilaženje ekonomske krize, u skladu sa predviđenim mjerama na razini Federacije i države BiH, a u skladu sa nadležnostima županija.

ü  Izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine definirati jasan rok za izradu Programa rada i određeni vid sankcioniranja za kršenje obveza utvrđenih Poslovnikom o radu;

ü  Izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Skupštine ŽZH definirati pozicije profesionalno angažiranih zastupnika u Skupštini  kroz njihova prava i obveze;

ü  Voditi preciznu evidenciju o zastupničkim pitanjima i odgovorima, kao i realizaciji zaključaka proisteklih u raspravi,

ü  Voditi detaljnu evidenciju i zapisnike sa održanih sjednica povjerenstava

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina