Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

11.10.2013

Predstavljen izvještaj o monitoringu rada javnih službi za zapošljavanje u BiH JAVNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE VRATITI SVRSI

Danas su Centri civilnih inicijativa (CCI) predstavili izvještaj o monitoringu rada 14 javnih službi za zapošljavanje u BiH, i to Agencije za rad i zapošljavanje BiH, dva entitetska i zavoda Brčko Distrikta, te 10 kantonalnih službi za zapošljavanje.

Između ostalog, izvještaj pokazuje velike rashode javnih službi za zapošljavanje, preko 180 miliona KM godišnje, uz istovremeni višegodišnji rast nezaposlenosti. Javne službe za zapošljavanje najveći dio finansijskih, materijalnih i ljudskih resursa troše na vlastite administrativne potrebe, servisiranje zdravstvenog osiguranja nezaposlenih osoba i tzv. pasivne mjere, prije svega davanje naknada za nezaposlenost i naknada demobilisanim borcima u FBiH. Prosječno, manje od 20% sredstava biva usmjereno na aktivne politike i nova zapošljavanja.

Izuzev entitetskih Zavoda, koji putem svojih internet stranica osiguravaju visoki nivo trannsparentnosti i komunikacije s javnošću, internet stranice kantonalnih službi i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta uglavnom ne zadovoljavaju ni osnovne informativne potrebe nezaposlenih, poslodavaca, građana i generalno potrebe za transparentnim radom. Kantonalne službe za zapošljavanje ZDK, TK, K10 i PK još uvijek uopšte nemaju vlastite internet stranice.

Izvještaj daje niz preporuka za poboljšanje efektivnosti rada javnih službi za zapošljavanje (JSZ), među kojima izdvajamo: jačanje primarne uloge JSZ u posredništvu pri zapošljavanju osoba koje aktivno traže posao, redefinirianje modaliteta ili potpuno izmještanje servisiranja zdravstvenog osiguranje nezaposlenih iz službi za zapošljavanje, redefiniranje modaliteta isplate naknade za nezaposlenost kako bi iste učinili pravednijim i efektnijim.

Ovaj događaj provodi se u sklopu kampanje Posao narodu©, koja je pokrenuta polovinom 2013. godine s ciljem podizanja efikasnosti rada javnih službi za zapošljavanje. U tu svrhu aktivirana je i posebna internet stranica www.posaonarodu.ba, koja će pomoći nezaposlenima, novinarima, studentima, analitičarima, i drugima u boljem razumjevanju prava i politika zapošljavanja u BiH.

Projekat „Unaprjeđenje efikasnosti javnih službi za zapošljavanje – više prilika za zapošljavanje i više radnih prava u BiH“ finansiran je od Evropske Unije. Sadržaj ovog dokumenta potpuna je odgovornost CCI-a i ni pod kojim okolnostima ne predstavlja stavove Evropke Unije.

Za dodatne informacije kontaktirati Slavena Divčića, koordinatora projekta

na tel: 065 048 952 ili e- mail slaven@ccibh.org

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina