Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

20.09.2010

Misleći na vlastite, zaboravili na interese građana; Mandatni izvještaj o radu vlasti Kantona 10

Iako se ubraja u jedan od najsiromašnijih kantona u FBiH i ekonomska kriza je za njegove građane gotovo trajna kategorija, vlasti  Kantona 10 su se, kroz ionako skromne aktivnosti, vrlo malo, gotovo sporadično bavile problemima od životnog značaja za građane ovog kantona, posvetivši im svega 3,4% od ukupno realiziranih mjera. Bez obzira na činjenicu da je ovo kanton u kojem više od trećine stanovništva nema zdravstveno osiguranje, u kojem se još uvijek ne isplaćuje dodatak na djecu, iako se radi o kantonu sa  najvećim negativnim prirodnim priraštajem u FBiH i rastućim trendom iseljavanja stanovništva u razvijenije dijelove BiH, ili u susjedne zemlje, Vlada i Skupština Kantona 10 su se sa svakom godinom  mandata sve više udaljavale i otuđivale od građana.

Da je ovakvo stanje samo logična posljedica katastrofalnih rezultata na svim nivoima, pa I u Kantonu 10, najbolje ilustruju podaci da je Vlada ovog kantona za protekle 4 godine realizirala svega 37% od vlastitog Programa rada,dok je situacija još gora, posmatramo li realizaciju samo zakonodavnih aktivnosti – svega 31%. Ovo ujedno znači da bi Vladi trebala još cca. dva mandata da realizira ono što je ostalo nerealizirano iz protekle 4 godine.  Ovakvi rezultati su u potpunosti u skladu sa vremenom kojeg su kantonalni ministri i premijer proveli na zasjedanjima – 34 osmosatna radna dana u četiri godine, ili 8,5 dana po godini!

Bez obzira na povećan broj nezaposlenih u odnosu na 2006.g. što je direktna posljedica svjetske ekonomske krize, ali i općenito lošeg stanja u gospodarstvu Kantona 10, zapanjujući je podatak da je upravo Ministar Vlatko Zrilić, u čiji resor spada ova problematka ostvario I najlošije rezultate, ne ispunivši u posljednje tri godine mandata apsolutno ništa iz vlastitog programa rada, a samim tim nije realizirao niti jedan jedini zakon iz Programa rada u tom periodu. No, kuriozitet je da se upravo ministar gospodarstva, Vlatko Zrilić (SNSD) ponovno kandidirao na Općim izborima 2010.g. za Skupštinu kantona, ovog puta ispred DNS-a. A zanimljivo je da je upravo ovaj ministar ujedno ostvario I najviša primanja u vladi ovog kantona, koja su u prosjeku iznosila 3.132 KM.

Radivši efektivno (na sjednicama) 21 dan u četverogodišnjem mandatu, zastupnici Skupštine Kantona 10 realizirali su svega 21% vlastitog programa rada I usvojili samo 25 zakona, a čak 14 mjeseci nije održana niti jedna sjednica Skupštine. U isto vrijeme, bez obzira na sramne rezultate svoje četverogodišnje vladavine, nisu odbili da prosječno mjesečno naplate od 2.000 KM – 3.650 KM, a sumarno gledajući, Skupština je građane ovog kantona za 4 protraćene godine koštala 1,72 milijuna KM.

Ne čudi zato činjenica da se najveći broj zastupnika, ne želeći izgubiti zastupničke fotelje I sve paušale I primanja I nažalost neodgovornost koju one nose, ponovo kandidirao na predstojećim Općinskim izborima 2010.g., čak 19 zastupnika, odnosno 76% od aktuelnog saziva, uključujući I apsloutnog prvaka nerada, zastupnika NSRZB, Ivana Tabaka, koji se za ove 4 godine ni po ko kojem osnovu nije javio za riječ I za to bio nagrađivan sa prosječno 2.300 KM mjesečno. Naravno, i on je ponovno kandidat na ovogodišnjim izborima za Skupštinu Kantona 10 ispred stranke HSP BiH.

Pozivamo zato glasače da se dobro informišu o dosadašnjem radu ponovo kandidovanih poslanika i ministara i radu institucija u protekle 4 godine, te da dobro prouče i alternative koje im se nude i iz toga izvedu zaključke koji bi rezultirali pravilnom odlukom na predstojećim Općim izborima u BiH.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov,glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 767

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina