Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

13.04.2011

Protiv korupcije u zdravstvu!

Centri civilnih inicijativa (CCI) i Klinički centar Banjaluka danas su potpisali Memorandum o saradnji i time proširili informativno-zagovaračku kampanju i aktivnosti na borbi protiv korupcije u zdravstvu i na ovu zdravstvenu ustanovu.

Cilj kampanje jeste doprinjeti iznalaženju sistemskih rješenja kojim će se zaštiti pravapacijenata, dignitet ljekarske prakse, te umanjiti prisustvo korupcije ili percepcije o korupcii u zdravstvu. Jedno od takvih rješenja jeste i donošenje pravilnika o prevenciji i borbi protiv korupcije u svim zdravstvenim ustanovama u RS i BiH, što je u skladu sa odredbama Strategije za borbu protiv korupcije BiH 2009-2014, pri čemu ovaj Memorandum predviđa njegovo usvajanje najdalje do kraja 2011. godine", rekao je Dario Jovanović, koordinator kampanje CCI-ja.

 Prema posljednjem istraživanju javnog mnjenja, urađenom za potrebe ove kampanje, približno 70% ispitanika smatra da je korupcija prisutna u zdravstvu u BiH, a kao neki od faktora koji su odgovorni za korupciju navedeni su nedostatak transparentnosti i odgovornosti u zdravstvenim ustanovama, te navika davanja mita zdravstvenim radnicima. "Ovo ukazuje na potrebu za jedinstvenim naporom u borbi protiv korupcije, edukovanjem javnosti i promovisanjem prava pacijenata koja su zakonom zagarantovana“, dodao je Jovanović.

 Ovom prilikom javnosti je predstavljen i promotivni materijal kampanje.

 Podsjećamo, protekle sedmice, CCI je potpisao Memorandum o saradnji sa Općom bolnicom Sarajevo, Kantonalnom bolnicom Zenica, Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar, Regionalnim medicinskim centrom Mostar, te Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu, dok se tokom ove sedmice očekuje potpisivanje memoranduma i sa  Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla (petak 15.april u 10.00 sati) i Centrom za srce BiH Tuzla (petak, 15. april u 13.00 sati).

***

 Za više informacije molimo da kontaktirate Daria Jovanovića, koordinatora kampanje

na dario@ccibh.org, 033 715 986 ili 061 840 004.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina