Poziv medijima
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

23.01.2020

Konferencijia - “UČINKOVITIJA JAVNA REVIZIJA ZA SMANJENJE KORUPCIJE U BOSNI I HERCEGOVINI“

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) vas pozivaju na Konferenciju “Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u BiH“, koja će se održati u Sarajevu, 24.01.2020. godine (petak), s početkom u 11:00 sati u prostorijama Hotela Novotel Sarajevo Bristol, (adresa Fra Filipa Lastrića 2, Sarajevo)

Javne revizije predstavljaju značajan kontrolni mehanizam pravilnog i efikasnog trošenja javnih sredstava, dok realizacija revizorskih preporuka značajno može smanjiti prostor za pojavu korupcije u javnim institucijama. U praksi se pokazalo da su procesi javnih nabavki i zapošljavanja najrizičniji kada je u pitanju korupcija, te u skoro svim revidiranim institucijama uredi za reviziju ukazuje na slabosti  i daju preporuke upravo u navedenim oblastima. 

 Konferencijom se nastoji kroz predstavljanje konkretnih primjera i efekata (ne)realizovanih revizorskih  preporuka i dijalogom sa svim relevantnim akterima identifikovati prostor za djelovanje u cilju povećanja stepena realizacije revizorskih preporuka, uz unaprijeđenje postojećih kontrolnih mehanizama i uloge nadležnih parlamentarnih komisija.

 Izjave za medije planirane su u 10:40h. Medijima će se obratiti:

Torgny Svenungsson, Direktor odjela za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske u BiH 

Predrag Kožul, Predstavnik Komisije za finansije i budžet Parlamenta BiH 

Jasmin  Pilica, zamjenik generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH

Dženan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH

Jasmila Pašić, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa  

Specijalizovani portal 

Nakon davanja izjava, predstavnicima medijima će biti predstavljen specijalizovani web portal koji je fokusiran na temu revizije, odnosno kontrole utroška javnog novca i rada javnih ustanova i preduzeća u skladu sa zakonom. Sastavni dio portala čini baza podataka o finansijskim revizijama provedenim u BiH, u posljednje 4 godine. 

 

Portal će od 24. januara biti dostupan i široj javnosti.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina