Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

20.02.2020

DVIJE GODINE OD POSLJEDNJE ODRŽANE SJEDNICE FEDERACIJA I DALJE BEZ PARLAMENTARNE KOMISIJE ZA REVIZIJU

 Centri civilnih inicijativa upozoravaju da se blokada nadzorne uloge Parlamenta Federacije BiH nad potrošnjom javnih sredstava i zakonitošću i efikasnošću rada institucija pod nadležnošću Federalnog ureda za reviziju nastavlja.

Iako je prošle sedmice, 13.02.2020., na 5. sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, izabrano 7 članova Zajedničke parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, od 14 koliko ih ona broji, na jučerašnjoj (19.02.2020.), cjelodnevnoj, 11. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, nije izabrano i preostalih 7, iako je, u raspravi o dnevnom redu, aktuelna situacija, u ovom kontekstu, nazvana sramotom.

Umjesto kompletiranja Komisije, Rukovodstvo Predstavničkog doma se bavilo neubjedljivim izgovorima, ponovnim odgađanjima, komplikovanjima potpuno jednostavne situacije i prebacivanjem odgovornosti na Dom naroda.

Dvije godine su prošle od posljednje sjednice zajedničke parlamentarne komisije za reviziju. Ni komisija, a time ni Parlament, odnosno nijedan njegov dom, nisu razmatrali ni revizorske izvještaje za 2017., ni za 2018. godinu, a Ured za reviziju uveliko radi na revizorskim izvještajima za 2019. godinu.

Svojim neradom Parlament, tako, obesmišljava rad Ureda za reviziju. I pogoduje širenju prostora za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju unutar institucija vlasti ili onih koje bi one trebale da kontrolišu.

Centri civilnih inicijativa insistiraju na prestanku daljnjeg odugovlačenja ovog procesa, na tome da se parlamentarna komisija za reviziju, koja ima izuzetno značajnu društvenu funkciju, konačno formira i počne da radi. I bar djelimično sanira posljedice dvogodišnjeg vakuuma u svom i radu Parlameta na ovim temama.

 

 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina