Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

26.03.2010

Vlada i NS RS u 2009. godini: Značajan pad u realizaciji planiranih obaveza, u odnosu na prethodnu godinu

U 2009. godini, i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske su imale najmanji obim planiranih aktivnosti u svom dosadašnjem mandatu. No, i pored čak 20%-tnog smanjenja planiranih obaveza u odnosu na prethodnu godinu, u Programu rada Vlade, procenat realizacije planiranog u 2009. godini je bio manji nego u 2008. Vlada je, naime, u 2008. godini realizovala skoro 30% više planiranih obaveza, nego u 2009. (396 u odnosu na 308).

Vlada je u 2009. godini realizovala 75% zakonodavnog dijela Programa rada. Od ukupno 113 planiranih zakona, utvrdila je 84. Ipak, samo 64 (dakle 56,6% od plana) u finalnoj formi prijedloga. S druge strane, Vlada je u 2009. godini utvrdila čak 53 neplanirana zakona.

Definitivno najveći problem u radu Vlade RS je njeno kašnjenje u ispunjavanju svojih obaveza koje dramatično utiče na efikasnost NSRS, odnosno ozbiljno ugrožava njenu mogućnost da ostvari svoje planirane obaveze. Finalni rezultat realizacije zakonodavnih aktivnosti iz Programa rada Vlade, je da je od 113 planiranih zakona, kompletnu parlamentarnu proceduru prošlo svega 46% njih.

Pri tome su ministri mjesečno primali koliko penzioneri sa prosječnom penzijom za godinu dana ili koliko iznose davanja za tuđu njegu i pomoć licima u stanju potrebe za - 7 i po godina.

I pored drastičnog smanjenja obima planiranih aktivnosti u 2009. godini, NS RS je, usljed navedenih propusta u radu Vlade, usvojila tek 52 zakona od 102 planirana, ili 51% zacrtane realizacije. Pored toga usvojen je i 41 zakon koji nije bio planiran u 2009. godini.

Kako NSRS, u ovom sazivu, pokazuje, kontinuirano, visoku efikasnost u usvajanju i prihvatanju mjera koje dolaze od Vlade, to, zapravo, najveću odgovornost za nizak procenat realizacije zakona adresira upravo na Vladu RS. Vlada, naime, svojom nedovoljnom efikasnošću, utiče ne samo na svoje krajnje rezultate, nego i na kvalitet rada NSRS, odnosno nizak stepen ispunjavanja programskih obaveza.

Do zastoja dolazi iz više razloga: zbog Vladinog sporog uobličavanja zakona koji su prihvaćeni od strane NSRS u formi nacrta, u formu prijedloga, i njihovog vraćanja Skupštini na konačno razmatranje i usvajanje; zbog toga što Vlada RS jednostavno ne utvrđuje dovoljno planiranih zakona i što ni u jednom kvartalu nije ispunila svoj plan. I konačno – zbog utvrđivanja velikog broja zakona na samom kraju godine, zbog čega Skupština nije u prilici da ih razmatra, iako su dio njenog plana za tu godinu.

Čak 41 zakon utvrđen na Vladi (18 prijedloga i 23 nacrta) nije došao na dnevni red sjednica NSRS zbog njihovog kasnog utvrđivanja na Vladi. 27 njih uopšte nisu upućeni prema NSRS do kraja godine. 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina