Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

26.07.2011

VLAST NAM SE, OPET, UMJESTO SVOJIM POSLOM I RADOM NA DOBROBIT GRAĐANA, BAVI SAMA SOBOM NEOPHODNI ROKOVI ZA KONSTITUISANJE VLASTI I VANREDNI IZBORI KAO KAZNA ZA NJIHOVO PROBIJANJE! Šestomjesečni izvještaj o radu institucija vlasti u HNK

Bez obzira što  neki od zakona, ključnih  za građane Hercegovačko-neretvanskog kantona, već godinama čekaju da budu usvojeni, i što su rezultati rada institucija vlasti u HNK već godinama među najskromnijima u BiH, proces konstituisanja Skupštine ovog kantona još uvijek,  skoro punih 10 mjeseci  od održanih Općih izbora 2010.g. nije završen, a Vlada djeluje u tehničkom mandatu. Svoj dosadašnji mandat zastupnici novog saziva Skupštine HNK su uglavnom proveli baveći se pitanjem izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH i pokušajima izbora rukovodstva Skupštine. Tačnije, vlast nam se, kao i toliko puta do sada, umjesto svojim poslom i obavezama, i radom na dobrobit građana, bavi sama sobom. Prekršili su uz to odredbe Zakona o budžetima FBiH, kao i odredbe vlastitog Poslovnika o radu, obzirom da Budžet nije usvojen u zakonom predviđenom roku, a o Programu rada niko i ne govori. Pritom, vlada u tehničkom mandatu nastavlja sa praksom višemjesečnog odugovlačenja sa usvajanjem zapisnika sa sjednica i stavljanja ih na uvid javnosti, čime onemogućava kontinuiran pravovremen uvid u svoj rad, odnosno čini ga netransparentnim.

Vlada, koja djeluje u okrnjenom sastavu, jer joj nedostaje ministar zdravstva i socijalne skrbi koji je preuzeo mandat u Skupštini HNK,  za pola godine je realizirala svega dva zakona, i to Zakon o izvršenju budžeta i Zakon o zaštiti okoliša. I dalje na donošenje čekaju Zakon o zaštiti obitelji s djecom; Zakon o socijalnoj skrbi; Zakona o posredovanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u HNK, Zakona o zdravstvenoj zaštiti i još niz drugih zakonskih rješenja koji bi bar djelomično riješili neke od ključnih problema građana ovog kantona.

Grubo  ignorisanje i kršenje zakona ove zemlje, pri čemu se dovodi u pitanje i egzistencija žitelja kantona (ali  ne i vlastita!) i njegovo funkcionisanje uopće, bez snošenja bilo kakvih posljedica, neprihvatljiva je pojava, koja se mora zaustaviti. Kašnjenje u konstituisnju vlasti, kašnjenje u donošenjima budžeta, kašnjenje u usvajanju Programa rada, ukazuje na krajnju neodgovornost političara prema svojim obavezama i građanima ove zemlje i nepoštivanje zakona upravo od onih koji zakone treba da kreiraju i sprovode, dok  sve posljedice takvog ponašanja političara plaćaju građani. Skupština koja ne donese na vrijeme budžet i ugrozi normalno funkcionisanje zajednice o kojoj treba da brine i za čiju dobrobit da radi, treba da bude automatski raspuštena, bez mogućnosti njenih poslanika da se ponovo kandiduju na narednim izborima. Slično vrijedi i za konstituisanje vlasti.

Pritom, problemi u konstituisanju vlasti na svim razinama, ukazuju na neodložnu potrebu izmjena Izbornog zakona BiH, čija je nedoročenost i dovela do situacije dugotrajne blokade institucija vlasti, kao što je to slučaj i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u kome su te blokada, uz one na državnom nivou, možda i najizraženije, i koji je, još prije skoro četiri godine, bio povod pokretanju inicijative CCI-a za izmjenu izbornog zakona u cilju određivanja krajnjih rokova za konstituisanje vlasti nakon službenog proglašenja rezultata izbora od strane Centralne izborne komisije BiH. U Inicijativi je predloženo da taj rok bude 60 dana za konstituisanje zakonodavne vlasti, a onda, još dodatnih 30 za izvršnu, te raspisivanje vanrednih izbora ukoliko se ti rokovi ne ispoštuju.

Onog trenutka kad posljedice svoje neodgovornosti i nesposobnosti budu snosili i sami političari, a ne samo građani, stvari će se početi mijenjati. Kako je politika kod nas postala najunosniji posao, za koji, pritom, ne snosite nikakvu odgovornost, niti posljedice, jedini efikasan model za uspostavu funkcionalnog sistema i kreiranje ozračja u kome će interes građana, a ne političkih oligarhija i kaste, biti imperativ, je odstranjivanje iz politike svih koji taj interes zanemaruju. A za to nam je, pored svijesti birača, naravno, potrebna temeljna izmjena pravnih akata u cilju otklanjanja nedorečenosti u njima, koje omogućavaju blokade sistema, i reguliranja sankcija za odgovorne pojedince i institucije.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina