Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

19.09.2011

Učešće građana presudno za bolje funkcionisanje grada i općine

Podsticanje i omogućavanje većeg učešća građana u procesima donošenja odluka, ne samo da unaprijeđuje transparentnost u radu lokalne uprave i djeluje  preventivno na koruptivna ponašanja, nego takođe, dajući priliku građanima da sami ocjenjuju kvalitetu usluge i jačanjem neposredne komunikacije između njih i izabranih predstavnika vlasti, takođe utječe na povećanje efikasnosti rada lokalne uprave. Iako je promocija učešća građana i stvaranje prilika za građansku inicijativu u kontinuitetu u samoj srži bitisanja nevladinih organizacija, u narednim danima, u okviru obilježavanja „Sedmice građanskog učešća” biće im posvećena posebna pažnja.

CCI će, kao članica Mreže nevladinih organizacije Centralne i Istočne Evrope (CEE CN) koja  promoviše ideju građanskog učešća u lokalnoj upravi i njen značaj u 20 zemalja, organizovati promotivne štandove u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Bijeljini i Banja Luci,  na kojima će načelnici i vijećnici razgovarati sa građanima.

Štandovi će biti postavljeni u periodu od 19. do 23. 9. 2011.g.  u terminu od 11 do 14 sati i to prema slijedećem rasporedu:

·         19. 9. – Bijeljina – Trg Kralja Petra I Karađorđevića;

·         20. 9. – Tuzla – Korzo;

·         21.9. – Sarajevo – Plato ispred Katedrale;

·         22.9. – Mostar – Španski trg;

·         23.9. – Banja Luka – plato ispred robne kuće „Boska”.

Na štandove smo pozvali  načelnike i gradonačelnike navedenih općina i gradova, kao i šefove klubova vijećnika općinskih vijeća /skupština opština, pa će građani imati priliku postaviti pitanja i dati svoje sugestije i prijedloge kad su u pitanju lokalne teme. CCI će sva pitanja, kao i odgovore na ista objaviti na svojoj web stranici www.cci.ba i proslijediti ih nadležnim službama, odnosno građanima koji su pitanja i postavili.

Mreža CEE CN blisko sarađuje sa Vijećem Evrope, koji svake godine organizuje Evropsku sedmice lokalne demokratije u 20 evropskih zemalja u cilju podsticanja znanja o lokalnoj demokratiji I promovisanju ideje demokratskog učešća na lokalnom nivou. Podići svijest građana Evrope o tome kako lokalne vlasti funkcionišu, informisati ih o mogućnostima za učešće u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou i kao rezultat,  privući njihovu pažnju na činjenicu koliko je presudna njihova uloga u lokalnim poslovima za održavanje vitalnosti lokalne demokratije, zajednički su prioriteti Vijeća Evrope i CEE CN mreže. Obzirom da CCI, kao jedan od osnivača CEE CN u kontinuitetu zagovara unaprijeđenje lokalne demokratije, smatramo da je neposredna i direktna komunikacija izabranih predstavnika sa građanima od neprocjenjive važnosti za bolje funkcionisanje grada i općine, ali i poboljšanje kvaliteta života građana u njemu.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov,

glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 767

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina