Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

25.10.2011

Izvještaj o radu Vlade i Skupštine Posavskog kantona - GRAĐANI SA NAJMANJIM PROSJEKOM PRIMANJA U FEDERACIJI PLATILI SU RAD SKUPŠTINE SVOG KANTONA - 378.000 KM. VLADA I DALJE U POTPUNOSTI NEPOPUNJENA I SPORNA

Skupština Posavskog kantona, za proteklih devet mjeseci, održala je 7 sjednica, radila ukupno 23 sata, realizovala 56 mjera, među kojima svega 5 zakona.

Kasnila je u donošenju Budžeta, kršeći Zakon. Ni Odluku o privremenom finasiranju za period I-III 2011. godine ni Budžet Posavskog kantona za 2011. godinu nisu usvojeni u zakonskim rokovima.

Kasnila je u donošenju Programa rada, kršeći Poslovnik. Godišnji(!) program rada donešen je na kraju prvog polugodišta, 28.06., čime je potpuno obesmišljena instituciju planiranja svojih obaveza.

Ostvarila je katastrofalnu realizaciju svojih programskih obaveza. Od 15 zakona planiranih Programom rada za 2011. godinu, do 30.09. usvojila je svega 3.

Pri tome se, nastavila neuobičajena praksa da, za razliku od drugih zakonodavnih institucija u zemlji, Skupština PK praktično uopšte ne raspravlja o zakonima (što je jedna od najznačajnijih funkcija skupštine), niti o njima omogućava javnu raspravu i uticaj građana, civilnog društva i interesnih grupa (iako je organiziranje javnih rasprava o nacrtu zakona predviđeno Poslovnikom Skupštine), nego ih odmah usvaja, tretirajući ih kao prijedloge.

Pritom, ni na svega 7 održanih sjednica nisu bili prisutni svi poslanici, Više od polovine ih, za punih 9 mjeseci, nije postavilo ni jedno poslaničko pitanje niti pokrenulo inicijativu. Četvorica nisu uzela učešća ni u skupštinskim diskusijama.

I sve je to građane Posavskog kantona, sa najnižim prosjekom primanja u Federaciji, koštalo 378.000 KM. Od čega je 95.300 KM utrošeno za plate, 168.750 KM za materijale, sitni inventar i usluge, a 104.680 KM za  grantove političkim strankama - onim čija nesposobnost za kompromis čitavo vrijeme puca po leđima građana. Koji su do juče bili treći odozdo, po visini prosječnih primanja u kantonima. Ali su danas na dnu.

A to se dešava zato što stranački vrhovi, permanentno, ignorišu potrebe lokalnih sredina i životne probleme građana, baveći se samim sobom i međusobnim nadmudrivanjima.

No, kao što smo ovih dana već govorili – suština čitave priče je da posljedice svoje neodgovornosti ne snose političari, nego se ta neodgovornost prelama preko leđa tzv običnog čovjeka.

Vlada Posavskog kantona svoju prvu konstituirajuću sjednicu održala je čak 6,5 mjeseci nakon održanih izbora - 18.04.2011.

Ni do kraja trećeg kvartala nije imenovan ministar pravosuđa i uprave, čime se, između ostalog, krši Ustavna odredba o proporcionalnoj nacionalnoj zastupljenosti. Zbog čega je pokrenuta inicijativa za ocjenu ustavnosti postojanja ovakve vlade.

Program rada Vlade Posavskog kantona, kao i skupštinski, usvojen je sa 6 mjeseci zakašnjenja.

Broj od 66 planiranih mjera u Programu rada za 2011. godinu predstavlja najmanji broj planiranih mjera u posljednjih 5 godina – prosječan broj planiranih mjera u prethodnim godinama bio je za polovinu veći. I pored tog, stepen realizacije je objektivno nizak. Tri mjeseca do kraja godine, nerealizirano je skoro polovina planiranih obaveza.

Ali je novac poreskih obveznika uzet u cjelosti - 9 članova Vlade, za pet i po mjeseci svog rada, uzelo je iz Budžeta – cca. 100.000 KM.

U prva tri kvartala 2011. godine, održano je 20 sjednica Vlade Posavskog kantona, od kojih je pet sjednica održala Vlada u tehničkom mandatu, a 15 sjednica aktuelna Vlada.

Prosjek razmatranih tačaka nove Vlade iznosi 13 po sjednici, što je manje nego na sjednicama Vlade u prethodnom sazivu, kada je prosječan broj tačaka po sjednici bio 16.

U radu na sjednicama nova Vlada je provela cca 31 sat, odnosno, u prosjeku manje od 6 sati mjesečno.  

Centri civilnih inicijativa upozoravaju:

Nužno je ubrzati aktivnosti na izradi i usvajanju Budžeta PK za 2012. godinu, a nacrt Budžeta uputiti u javnu raspravu.

Potrebno je ubrzati aktivnosti kako bi Program rada Vlade za 2012. godinu bio usvojen, u skladu sa Poslovnikom o radu Vlade PK, do kraja tekuće godine.

Vlada i Skupština trebaju prihvatiti inicijativu CCI-a i razmatrati izradu i usvajanje Strategije razvoja PK, Strategiju zapošljavanja i Strategiju razvoja poljoprivrede.

Novoformirani Ured za gospodarski razvoj treba ubrzano osposobiti za djelovanje, te mu povjeriti zadatak donošenja strateških dokumeta, prvenstveno Strategije zapošljavanja, Strategije razvoja poljoprivrede i Strategije razvoja Posavskog kantona.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov, glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 767

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina