Saopštenje za javnost
Page printe-mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

27.03.2014

KAMPANJA „BEZ IZGOVORA – EVROPA, SADA!“ POČELA DANAS U SARAJEVU!

Centri civilnih inicijativa (CCI), zajedno sa osam partnerskih NVO-a iz cijele BiH, danas su u Sarajevu započeli kampanju potpisivanja peticije podrške ubrzanju evrointegracija BiH, pod sloganom “Bez izgovora – Evropa, sada!”

“Peticijom se namjerava pružiti alat građanima BiH kojim će dići svoj glas protiv zastoja ovog procesa i zahtijevati konkretne akcije predstavnika vlasti ka ubrzanju evrointegracija BiH.”, rekao je Siniša Bencun, projekt menadžer CCI.

Govoreći o značaju evrointegracija sa aspekta mladih, Vanja Kukrika iz Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka, rekla je da zastoj u evrointegracijama BiH samo povećava dubiozu u kojoj se nalaze mladi, po pitanju zaposlenja i izvjesnije budućnosti.
“Naša istraživanja govore da izuzetno mali broj mladih iz BiH putuje dalje od susjednih zemalja, a brže evrointegracije BiH svakako bi otvorile mogućnosti većeg kretanja ljudi, korišćenja različitih programa i fondova namijenjenih zemljama kandidatima, od kojih su mnogi namijenjeni baš za mlade”, dodala je Kukrika.

Prvi u nizu štandova na kojem će građani moći potpisati peticiju podrške bržim procesima
integracija BiH u Evropsku uniju otvoren je danas ispred sarajevske Katedrale, a u popodnevnim časovima posjetili su ga i ministri inostranih poslova Austrije i Mađarske, Sebastijan Kurc i Janoš Martonji, dajući time podršku ciljevima peticije. “Pozivamo sve pojedince i organizacije, domaće i međunarodne, zatim javne ličnosti, novinare, akademsku zajednicu i sve ostale aktere javnog života da se uključe kao prijatelji kampanje i svojim ugledom u društvu daju doprinos u ostvarivanju njenih ciljeva”, rekla je Nejra Neimarlija, koordinator organizacije KULT iz Sarajeva, koja je organizovala današnji štand.

Zajedno sa OKC Banja Luka, KULT Sarajevo, DON Prijedor, Forum građana Zenica, Vijeće mladih Široki Brijeg, DC Nove nade Foča, Klub potrošača Travnik i Paradigma Bijeljina, CCI će organizovati prikupljanje potpisa podrške u gradovima širom BiH tokom
naredna dva mjeseca.


Za sve informacije molimo da
kontaktirate Sinišu Bencuna, projekt menadžera CCI, na: 055 222 111055 222 111, 063 396
519, sinisa@ccibh.org

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina