Actualities
Page printe-mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

13.10.2015

POLITIČKE VOLJE IMA, NO IMA LI VOLJE ZA KOMPROMIS OKO IZMJENA IZBORNOG ZAKONA?

Konferenciju je otvorio Šef Misije OSCE-a u BiH, Ambasador Jonathan Moore koji se osvrnuo na misiju OSCE-a u unapređenju izbornog procesa u BiH. Posebno je istaknuo da Izborni zakon BiH mora biti poboljšan te da je potrebna intenzivnija kontrola političkih subjekata. „Dok se kod političke volje može diskutovati o njenom prisustvu ili odsustvu, politička odgovornost onih koje su građani birali traje tokom cijelog mandata. Oni su odgovorni građanima koji žele bolja izborna pravila“ naglasio je Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije u uvodnom izlaganju. Član Centralne izborne komisije Stjepan Mikić, pozvao je političke stranke da izmijene Izborni zakon u dijelovima u kojima ni one same nisu zadovoljne njegovom implementacijom, primjerice kod dužine rokova za proglašavanje izbornih rezultata.   

Martin Raguž, zastupnik ZD PSBiH naglasio je da izborna reforma mora biti prioritet. Takođe je upozorio na poraznu činjenicu da u Gradu Mostaru nisu održani lokalni izbori već 7 godina. Lazar Prodanović, zastupnik ZD PSBiH, posebno je naglasio trenutne manjkavosti Izbornog zakona koje su najveći generator korupcije u zemlji. Halid Genjac, delegat DN PSBiH izrazio je spremnost da novoformirana Interresorna radna gurpa za izmjene izbornog zakonodavstva BiH u svoj rad uključi i stručnu javnost.  

 

Konferencija je okupila preko stotinu učesnika, predstavnika institucija vlasti na svim nivoima, izborne administracije, međunarodnih i domaćih organizacija, te medija. Koalicija ''Pod lupom'' ovom je prilikom prezentovala publikaciju '''Pregled izbornog zakonodavstva i segmenata izbornog procesa u 40 država članica OSCEa'' koja bi trebala poslužiti zakonodavcima u donošenju što efikasnijih izbornih pravila.   

Koalicija je također pozvala Interresornu radnu grupu da što hitnije i efikasnije počne s radom kako bi se posao oko izmjena izbornog i drugih zakona završio prije raspisivanja Lokalnh izbora 2016. godine. 


konferencija 'Pod lupom' 12. 10. 2015.