Priča u fokusu
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Javna rasprava o nacrtu budžeta Kantona Sarajevo za 2014. godinu

Četvrtak, 6. marta 2014. godine u sali Doma mladih na Skenderiji, sa početkom u 13:00 sati.

U okviru nastavka aktivnosti na kampanji "Budžet narodu"(www.budzetnarodu.ba), CCI će zajedno sa predstavnicima Ministarstva finansija KS, građanima predstaviti Nacrt budžeta za 2014. godinu, kao jedne od najvažnijih javnih politika. To će biti prilika za sve zainteresovane građane, neformalne grupe, udruženja i budžetske korisnike da se upoznaju sa planom raspodjele javnog novca za 2014. godinu, a takođe da daju svoje sugestije, prijedloge i da postave pitanja predstavnicima Ministarstva finansija KS-a u vezi sa Nacrtom budžeta.

Učesnicima javne rasprave i medijima će se obratiti Muhamed Kozadra, Ministar finansija KS u ostavci, te Adis Arapović, program menadžer CCI-a.

____________________________________________________________________

Godišnje se u BiH potroši blizu 12 milijardi KM javnog novca. Na plate i naknade zaposlenih u javom sektoru izdvoji se preko 29% ili 3,3 milijarde KM, za materijal i usluge potrebne za rad javnog sektora izvdvoji se dodatnih 18% ili 2,1 milijardu, dok se za socijalna davanja izdvoji 37% ili 4,3 milijarde. Ostatak je nedovoljan za elementarne javne usluge.

Budžetski deficit je stalan, a zaduživanje raste. Ukupan vanjski dug premašio je 7 milijardi KM, za čiju otplatu će trebati preko 20 godina. Zaduženost po glavi stanovnika iznosi minimalno 3.000 KM i stalno raste.  

Procesi budžetiranja u BiH, na svim nivoima, gotovo u potpunosti su skriveni od očiju javnosti, nerjetko i samih budžetskih korisnika, krše se zakoni i propisane procedure, revizorski izvještaji rijetko su pozitivni, neracionalan i neodgovoran odnos prema javnom novcu postaje pravilo.

 

naslov