Priča u fokusu
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

Pokrenuta peticija za depolitizaciju javnog sektora SPOSOBNIM, A NE PODOBNIM!

U Sarajevu je 2. avgusta 2016. godine održana prva u nizu uličnih akcija „Sposobnim, a ne podobnim!“ , koju su organizovali Centri civilnih inicijativa (CCI) u sklopu istoimene kampanje, s ciljem depolitizacije i departizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru u BiH.

Tom  akcijom, zvanično je pokrenuta peticija kojom se zahtjeva jasno odvajanje političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora, te pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd. Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ne stranačka ili porodična veza.

Peticiju je moguće potpisati i elektronskim putem na platformi www.sposobnimanepodobnim.ba

„Zemlja sa ekstremno visokom stopom nezaposlenosti morala bi promovisati jednakost barem prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru. Ipak, nerjetko su tzv. politički lideri i nosioci najodgovornijih političkih pozicija javno nakon izbora „raspodjeljivali“ ključne pozicije u javnoj upravi kao „stranački plijen“ ne smatrajući to ni po čemu spornim.Promovisanjem stranačkog ovladavanja cijelim javnim sektorom, izloženi smo riziku urušavanja krhke vladavine prava, jednakosti pred zakonom i povjerenja u pravni poredak. Zapošljavanjem podobnih, a ne najboljih kandidata trajno se slabe institucije i umanjuju šanse za društveni prosperitet. Zapošljavanje ili napredovanje u javnom sektoru nemoguće je bez stranačke podobnosti. Zbog svega navedenog, neophodno je u što skorijem periodu izmjeniti ili donijeti novi Zakon o državnoj službi na svim nivoima, po uzoru na nedavno doneseni zakon u Kantonu Sarajevo,kojim bi se osiguralo da posao u javnoj upravi dobijaju najsposobniji, a ne podobni kandidati“.

Ulične akcije na kojima će građani moći svojim potpisom podržati peticiju u narednim sedmicama će biti organizovane u Bijeljini, Tuzli, Mostaru, Doboju i Banjaluci.

 

naslov