Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

15.12.2011

VLADA TK ODUZIMA PRAVA SVOJIM GRAĐANIMA I USPOSTAVLJA PARTIJSKU KONTROLU SVIH SFERA DRUŠTVA

Ni mjesec dana nakon što su, na zadovoljstvo i građana i vlasti Bosansko-podrinjskog kantona, u Goraždu provedeni izbori za direktora tamošnje osnovne škole "Fahrudin Fahro Baščelija", po zakonu koji pravo da izaberu direktora škole daje roditeljima djece te njihovim nastavnicima, Vlada Tuzlanskog kantona, koji je bio pionir na polju depolitizacije i demokratizacije obrazovanja, koji je svojim građanima ovo pravo obezbijedio još 2004. godine, usvojila je izmjene zakona kojim se oduzima postojeće pravo preko 100.000 građana ovog kantona, da lično odlučuju o sudbini svoje djece.

Cilj ovakvog poteza Vlade jeste povratak partijske kontrole nad direktorskim pozicijama u osnovnom obrazovanju.

Umjesto da povede javnu raspravu o tome šta su to političke funkcije i koja su to radna mjesta na koja politika može i treba da postavlja svoje ljude, da se taj neprihvatljivo veliki broj smanji,  a ljudi, na svim ostalim mjestima počnu zapošljavati na osnovu svog znanja, stručnosti, rezultata i kvaliteta, a ne na osnovu stranačke pripadnosti ili rodbinskih veza, Vlada TK nas vodi još dublje ka partijskoj državi, u kojoj će sve, ali baš sve, biti pod kontrolom vladajućih oligarhija. Čime će demokratija i prava građana biti svedeni na minimum, a stranačka pripadnost uslov za ostvarenje elementarnih prava čovjeka, prije svega prava na rad.

Da bi apsurd bio veći, oduzimanje postojećih prava građanima TK i povratak na partijsku kontrolu nad postavljanjem direktora u osnovnim školama, predvode ljudi koji su, prethodnih godina, dok su bili u opoziciji, žestoko kritikovali tadašnju vlast koja je u 3 navrata, od 2004. pokušala uraditi upravo ovo što oni rade sada.

I sve se radi u trenutku u kome je, na inicijativu CCI-a, a na zadovoljstvo i vlasti i građana i kandidata, na pomenutim goraždanskim izborima, po prvi put u BiH primjenjeno elektronsko glasanje, kome je cilj, pored efikasnosti i jednostavnosti, povećanje transparentnosti i onemogućavanje zloupotreba pri izborima, te jačanje povjerenja građana u izborni proces i demokratiju.

Centri civilnih inicijativa pozivaju poslanike u Skupštini TK, da ovaj prijedlog Vlade, na sjednici na kojoj ga budu razmatrali - odbace! Kao što su u prethodnim sazivima odbacivali prijedloge tadašnjih vlada i arogantnih i osionih ministara, demonstrirajući mnogo viši stepen društvene odgovornosti od njih.

Centri civilnih inicijativa, od Skupštine TK, traže, umjesto daljnjeg sužavanja prostora koji nije pod stranačkom kontrolom, širenje procesa depolitizacije na brojne druge segmente života koje je potrebno otrgnuti iz kandži politike i omogućiti lokalnim zajednicama ili ustanovama da normalno funkcionišu bez miješanja stranaka. U protivnom, nepovjerenje građana u političare i jaz između političara i građana samo će se nastaviti povećavati. Iako je već odavno na nepodnošljivom nivou.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina