Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

20.12.2011

Vlada TK „gura” zakon kojim oduzima pravo preko 100.000 građana Tuzlanskog kantona, da odlučuju o sudbini svoje djece PREMIJER I MINISTRI IZ SDP-A TK, PROTIV PLATFORME SVOJE STRANKE

Centri civilnih inicijativa upozoravaju javnost, prije svega Tuzlanskog kantona, da Vlada TK pokušava progurati Zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kojim se odbacuju svi dosadašnji pomaci u depolitizaciji i demokratizaciji školstva i uvodi rigidna partijska kontrola nad školama.

Oduzima se pravo, uvedeno zakonom iz 2004, roditeljima i nastavnicima, da na neposrednim izborima biraju direktora škole, u koju idu njihova djeca ili su u njoj zaposleni.

Uz obespravljivanje građana, krše se odredbe Strategije o obrazovanju, Okvirni zakon, procedure propisane Poslovnikom Skupštine TK, Zakon o ustanovama,... A sam zakon donosi se nakon javne rasprave provedene tako da u njoj nije učestvovalo ni jedno od 88 vijeća roditelja i ni jedno od isto toliko nastavničkih vijeća i sindikalnih organizacija škola. 

Pri tome, taj antidemokratski čin predvode premijer i ministrica, iz Socijaldemokratske partije, kojoj u predizbornoj platformi, dokumentu “Politika obrazovanja SDP-a BiH, za opće izbore 2010”, stoji, kao cilj: “Depolitizacija upravljanja obrazovanjem: Roditelji će birati direktore škola i neposrednim izborom direktora, politika će se udaljiti iz škola i stvorit će se uslovi za kvalitetniji i profesionalniji rad školskog osoblja.”

Na poslanicima SDP-a je, stoga, osim obaveze koju imaju kao članovi najvišeg zakonodavnog tijela Tuzlanskog kantona, da svojim glasanjem o ovom zakonu, javnosti Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine, jasno stavi do znanja koliko oni drže do svojih obećanja i do glasača koji su ih, upravo zbog takvih obećanja, i doveli na vlast.

Od svih ostalih poslanika, Centri civilnih inicijativa očekuju bar onaj nivo odgovornosti koji su imali poslanici dva prethodna saziva Skupštine TK, koji su u tri navrata, od 2004. odbili pokušaje tadašnjih vlada da urade isto ovo što sada pokušava aktuelna.

Centri civilnih inicijativa zahtijevaju širenje procesa depolitizacije i demokratizacije, umjesto njegovog ukidanja.

Za sve dodatne informacije, molimo da kontaktirate Dževada Glinca:

 035 247 740; 035 247 741; 061 283 587

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina