Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

23.01.2012

Apel Gradskoj upravi Grada Mostara: Inicijativu za ujedinjenjem Javne i Pučke kuhinje što prije uputiti u proceduru!

Predstavnici Centra za socijalni rad  Grada Mostara, Službe za socijalne i stambene poslove, zdravstvo i raseljene osobe i izbjeglice Grada Mostara, Crvenog križa Mostar i HO “Altruist” na budžetskoj fokus grupi, održanoj u petak, 20.02.2012.godine, u organizaciji CCI-a,  s ciljem davanja komentara i sugestija na nacrt Proračuna Grada Mostara za 2012.godinu, te pokušaja pronalaženja boljeg rješenja za funkcioniranje Javne i Pučke kuhinje u Mostaru, jedinstveno su poručili kako je ujedinjenje ovih kuhinja jedini logičan i ispravan put, ukoliko se u prvi plan stavljaju interesi korisnika, čiji broj, nažalost, svakodnevno raste. Budžetska fokus grupa organizovana je u sklopu projekta “Lokalna uprava za kvalitet života građana”, koji finansira EU.
Centar za socijalni rad Grada Mostara u evidenciji trenutno vodi 449 korisnika koji ostvaruju pravo na korištenje Javne i Pučke kuhinje, od čega je u Javnoj kuhinji 328 korisnika, dok je u Pučkoj kuhinji 121 korisnik. Zbog izuzetno loše socijalne situacije u državi, u posljednjih nekoliko godina došlo je do rasta broja korisnika, ali i rasta cijena osnovnih životnih namirnica, goriva itd., dok su izdvajanja za ovu namjenu ista iz godine u godinu, bez obzira na očekivani rast broja korisnika i u narednom periodu.

S druge strane, sredstva koja se trenutno izdvajaju iz gradskog proračuna za Javnu i Pučku kuhinju bi, prema tvrdnjama članova budžetske fokus grupe, bila dovoljna kada bi se ista racionalnije rasporedila, odnosno kada bi se ove dvije kuhinje ujedinile u jednu. Ideja za ujedinjenjem ove dvije kuhinje već postoji od strane Gradske uprave Grada Mostara, međutim, inicijativu je potrebno i službeno uputiti Gradskom vijeću Grada Mostara. Apeliramo na nadležne službe u gradskoj administraciji da ovu inicijativu što prije upute u proceduru, a od vijećnika u Gradskom vijeću zahtijevamo da pokažu odgovornost i osjećaj za one koji se nalaze u najtežoj socijalnoj situaciji u gradu Mostaru, te da ovaj problem bude riješen u što je moguće kraćem roku. S druge strane, sve dok se ove dvije kuhinje ne ujedine, pozivamo Gradsku upravu Grada Mostara da se sredstva iz Proračuna Grada Mostara, koja su namijenjena za hranu za javne kuhinje, raspoređuju u skladu sa brojem korisnika istih.


Projekat “Lokalna uprava za kvalitet života građana – faza 2” finansira Europska unija.
Izneseni stavovi isključiva su odgovornost CCI i ni u kom slučaju ne predstavljaju stanovište EU.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov, glasnogovornicu CCI-a:
061 175 767, 036 580 553; majda@ccibh.org , www.cci.banaslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina