Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

15.03.2012

IZBORNI SISTEM BOSNE I HERCEGOVINE: kritička analiza i kompilacija izbornog zakonodavstva

Centri civilnih incijativa (CCI) i Vijeće Evrope, kao izdavači, javnosti su 14.03.2012. predstavili knjigu mr.sci. Adisa Arapovića “Izborni sistem Bosne i Hercegovine: kritička analiza i kompilacija izbornog zakonodavstva”.

Knjigu su promovirali Mary-Ann Hennesey, Šef ureda Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini, Prof.dr. Šaćir Filandra, Dekan Fakulteta političkih nauka i Prof..dr. Zdravko Grebo, s Pravnog fakulteta.

Prema riječima autora: “ova knjiga, između ostalog, sadrži osnovni prikaz izbornog sistema BiH, nudi obuhvatnu kritičku analizu Izbornog zakona, što je njeno centralno poglavlje, zatim daje osnovni prikaz stranačkog sistema, te kompilaciju normativnog okvira izbornog sistema BiH u šta ulaze 22 ustava i zakona državnog ili entitetskog nivoa. Naša je namjera da knjiga, svojim naučnim pristupom, doprinese reformi izbornog sistema BiH, kojeg, zajedno sa neadekvatnim Ustavom, smatramo generatorom stalnih političkih kriza. Takođe, nadamo se da će knjiga biti korisno štivo svim akterima i subjektima izbora u BiH, kao i teoretičarima, analitičarima i studentima, s ozirom na vrlo ograničenu literaturu u ovoj oblasti“.

Podsjećamo, ovo je druga knjiga koju u posljednje dvije godine objavljuje CCI. Početkom 2011. objavljenja je knjiga „Vanjska politika Bosne i Hercegovine: determinante i perspektive“, istog autora, a knjiga se može naći u slobodnoj prodaji.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina