Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

27.05.2010

Nastavak okolišanja Federalnog Ministarstva?

Tokom današnje akcije pod nazivom „Bocu vrati - pa naplati„ organizatori, Eko akcija, Greenvisions i Centri civilnih inicijativa (CCI), pokrenuli su peticiju za sistemsku reciklažu ambalažnog otpada i uspješno simulirali otkup plastične ambalaže od građana. Ovom prilikom ponovo je pozvan Ministar okoliša i turizma FBiH Nevenko Herceg (iz HDZ-a) da ispoštuje zakonske odredbe, te konačno donese podzakonske akte i omogući sistemsku reciklažu ambalažnog otpada u našoj zemlji.

Simulacijom otkupa, organizatori su prikupili preko 4000 plastičnih boca, te javnosti i nadležnom ministarstvu prikazali poželjni model povrata ambalaže pri kojem građani mogu dobiti povratnu naknadu od 10 feninga za svaku plastičnu bocu, što se kao sistemsko rješenje od Ministarstva za okoliš čeka već godinama.

U isto vrijeme, BiH godišnje gubi preko 20 miliona KM koliko bi reciklaža donijela entitetskim Fondovima za zaštitu okoliša, kao i otvaranje stotina novih radnih mjesta u ekološkoj djelatnosti, što nije moguće bez donošenja adekvatnih propisa.  

Podsjećamo, ministar Herceg je, na međunarodnoj konferenciji u Zenici 11.02.2010., dao javno obećanje da će do kraja maja 2010. godine biti doneseni svi propisi koji uređuju zbrinjavanje ambalažnog otpada u BiH. Kako se to još nije desilo, ponovo apelujemo na Ministra da ispuni javno izgovoreno obećanje i stavi tačku na ovo temu   

Ukoliko ministar Herceg HITNO ne ispuni vlastito obećanje i ne donese Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, jedini logičan korak javnosti u BiH biće njegova javna osuda. Daljnjom ignorancijom ovog problema Ministar će dokazati manjak interesovanja za čist okoliš, nova radna mjesta, evropske standarde i bavljenje vlastitim poslom.  

Ova akcija je sastavni dio kampanje „Očistite otpad“ koju CCI provodi u protekle dvije godine, a čiji je primarni cilj donošenje adekvatnih propisa koji će omogućiti kvalitetno upravljanje otpadom, a posebno sistemsku reciklažu ambalažnog otpada u BiH.

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina