Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

26.04.2012

Kanton 10 u 19-omjesečnoj agoniji! Zapanjujuća neodgovornost političara prema građanima koji su ih birali i koji ih plaćaju

 Teritorijalno najveći kanton u Federaciji BiH, koji obiluje brojnim povoljnim prirodnim i zemljopisnim karakteristikama, koje pružaju izvanredne mogućnosti za poljoprivrednu proizvodnju, vjetroenergiju, drvnu industriju, te za zimski i seoski turizam, pred potpunim je slomom, najvećim dijelom zbog neodgovornosti ovdašnjih političara, koji kanton drže u svojevrsnom bezvlašću i blokadi. Pred očima bespomoćnih građana.

Ovo je kanton čija se Skupština, jedina u FBiH,  ne može, čak ni 19 mjeseci nakon održanih Općih izbora, dogovoriti oko pitanja predsjedatelja i zamjenika predsjedatelja Skupštine. U kome se ne zna postoji li uopšte ikakva vlada. I radi li iko išta od onog što je posao jedne vlasti.

U prva tri mjeseca 2012. godine, do podnošenja ostavke predsjednika Vlade, Vlada u tehničkom mandatu održala je tri i to „telefonske“ sjednice (na kojima su usvojene svega tri mjere, u vezi sa vanrednom situacijom, izazvanom vremenskim nepogodama), a Skupština se sastala jednom, i to na polusatnoj vanrednoj sjednici, zakazanoj zbog usvajanja Odluke o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2012. godine.

Ni Skupština ni Vlada nisu usvojili svoj Program rada za 2012. godinu.

Nakon isteka Odluke o privremenom finansiranju, Kanton 10 je, zbog neodgovornosti svojih političara, koji nisu donijeli Budžet za 2012. godinu, prekršivši na taj način i Zakon, praktično u situaciji obustave svih finansijskih tokova vezanih za Budžet. Uključujući i isplate plata zaposlenima u zdravstvu, školstvu i ostalim javnim ustanovama, te, isplate socijalne pomoći za ljude u teškim životnim problemima.

Skandal je tim veći, što su Skupština i Vlada čitavo ovo vrijeme, za koje nisu radili ono što im je posao i zakonska obaveza, uzimali novac iz Budžeta, za svoje plate i ostala primanja.  Zastupnici su tako zaradili ukupno 96.217 KM (neto!), a članovi „tehničke“ Vlade 76.701 KM (neto!).

Pri tome još, profesionalno angažirani zastupnici u Skupštini Kantona 10, pored plaće i toplog obroka, te naknade od 100 KM po održanoj sjednici Skupštine ili povjerenstva kojeg su član, uz to primaju i zastupnički paušal od 650 KM, koji je gotovo na razini paušala kojeg imaju zastupnici u državnom parlamentu, koji je zbog svoje rastrošnosti i socijalne neosjetljivosti stalna meta kritika javnosti, ali se bar redovno sastaje (Zastupnički dom minimalno 2 puta mjesečno, a Dom naroda minimalno 1 puta mjesečno).

Podsjetimo, primanja profesionalnog zastupnika u skupštini ovog kantona se u proteklom, ali i u ovom mandatu, kreću od 2.000 do 4.000 KM, odnosno 3-5 prosječnih plaća u Kantonu 10, 4-8 plaća radnika u trgovini na malo i 6-13 najnižih mirovina u FBiH).

Pored nezasluženih i nesrazmjerno visokih primanja zastupnika, tu je i činjenica da je 9 političkih stranaka, istih onih koje se ni 19 mjeseci nakon izbora ne mogu dogovoriti oko pitanja formiranja vlasti, u ovom periodu, inkasiralo 300.000 KM budžetskih sredstava.

Zbog propusta u izbornom zakonodavstvu BiH, ova agonija se može nastaviti sve do sljedećih Opštih izbora. Što je potpuno neprihvatljivo. I sa moralnog, ali i sa praktičnog stanovištva. Jer je pitanje može li to zajednica, odnosno građani ovog kantona izdržati.

Centri civilnih inicijativa još jednom pozivaju na hitne izmjene Ustava i Izbornog zakona, koje bi omogućile raspisivanje vanrednih izbora u situaciji kad se politički predstavnici određene zajednice pokažu nesposobnim da formiraju vlast u nekom razumnom roku i kad njihova neodgovornost ugrozi zajednicu u čijem interesu bi trebali da rade.

Pozivamo i izabrane zastupnike u Kantonu 10, da se sjete zbog čega i od koga su oni izabrani i u čijem interesu bi trebali da rade. I da prekinu ovu agoniju. Da hitno formiraju vlast ili - ukoliko imaju imalo moralne odgovornosti (obzirom da ih zakoni i Ustav štite od svake druge) - da podnesu ostavke na zastupničke funkcije.  

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov, glasnogovornicu CCI-a:

061 175 767, 036 580 553, majda@ccibh.org, www.cci.ba

 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina