Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

31.05.2010

Почиње кампања "ХОЋЕМО И МИ У ВРТИЋ!"

Центри цивилних иницијатива (ЦЦИ) и бањалучко удружење породица са четворо и више дјеце 4+, сутра покрећу заједничку јавну кампању за смањење цијене и повећање капацитета бањалучких вртића под називом „Хоћемо и ми у вртић!“, након што су доставили званичну иницијативу градској скупштини и градоначелнику Драгољубу Давидовићу.

Подсјећамо, цијена боравка дјеце у бањалучким вртићима повећана је 1. јануара 2010. године са 130 на 180 конвертибилних марака, што је највиша цијена боравка у јавним вртићима у односу на остале веће градове у БиХ. „Поред високе цијене, велики проблем је недовољан капацитет вртића у Бањалуци, стога апелујемо на градске власти да уложе додатне напоре за рјешавање и овог проблема. Од надлежног министарства тражићемо доношење Правилника на нивоу РС који би регулисао начин оснивања вртића и омогућио инвестиције приватног сектора у ову област, чиме би се повећао број вртића и створила здрава конкуренција“, рекао је Синиша Бенцун, пројект менаџер ЦЦИ, и додао да су забиљежени случајеви да поједини родитељи пријављују још нерођену дјецу за вртић, да би након годину-двије чекања дошли на ред за упис дјетета.

Јован Радовановић, предсједник Удружења 4+, истакао је да је неопходно дефинисати веће бенефиције за дјецу из вишечланих породица, у смислу бесплатног смјештаја у вртић и трећег а не само четвртог дјетета. „Свједоци смо сталног декларативног залагања за повећање наталитета, али немамо адекватан одговор власти да кроз доношење адекватних прописа у финансијском и материјалном смислу подрже вишечлане породице.“, додао је Радовановић.

У склопу кампање током јуна мјесеца биће организована и петиција за прикупљање потипса грађана да подрже ову иницијативу. Штанд за потписивање биће поставњен на Тргу Крајине чим временски услови то и дозволе, а грађани уз неки лични документ петицију могу потписати и у просторијама Удружења 4+. 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina