Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

22.05.2012

Vijeće ministara, od 65 planiranih zakona, utvrdilo - 1. PS BiH nastavlja više zakona obarati nego usvajati.

TRENUTNO STANJE U ZEMLJI JE VIŠE NEGO ZABRINJAVAJUĆE. Nefunkcionalnost institucija na državnom nivou, sve veća nazaposlenost, ogromna javna potrošnja na svim nivoima, zabrinjavajući pad kreditnog rejtinga države, nedostatak investicija, sve veće zaduživanje zemlje, blokiranost na puta euroatlanskih integracija, sve veći procenat stanovništva koji se bori za ''golo preživljavanje'' - samo su neke odlike trenutnog stanja u BiH, što sasvim dovoljno govori o radu i rezultatima rada, između ostalih, i državne vlasti.

VIJEĆE MINISTARA, U PRVOM KVARTALU 2012. GODINE, OSTVARILO JE NAJGORI REZULTAT U POSLJEDNJIH 5 GODINA. Posmatramo li učinak Vijeća ministara u smislu realizovanih mjera na sjednicama tokom prvih kvartala u posljednjih 5 godina, upravo je tekuće 2012. godine realizovan najmanji broj. Drugi najlošiji rezultat bilježimo prošle godine, u periodu rada u tehničkom mandatu ove institucije.

KOLIČINA RADA SKUPŠTINE KRAJNJE JE NISKA. DOM NARODA U PRVA TRI MJESECA 2012. RADIO JE - TRI I PO SATA.Poslanici predstavničkog doma PSBiH, u prvom kvartalu 2012. godine, održali su 8 sjednica i na istima proveli ukupno 38 sati, odnosno vremenski ekvivalent nešto manje od 5 osmosatnih radnih dana, a delegati Doma naroda PSBiH, u istom periodu, su održali 3 sjednice i na njima proveli ukupno 3,2 sata. Pri tome su „svih“ tih tri sata i nešto minuta, radili u februaru, a u januaru i martu uopšte se nisu sastajali.

PARLAMENTARNA SKUPŠTINA NIJE DONIJELA NI JEDAN OD DOKUMENATA KLJUČNIH ZA NJEN RAD U 2012. GODINI. Od konstituisanja do danas oba doma PSBiH rade bez usvojenih orijentacionih planova rada, te bez usvojenog Budžeta. Budžet institucija BiH za tekuću godinu nije usvojen ni zaključno sa 31.03.2012., zbog čega je morala biti donešena i druga odluka o privremenom finansiranju.   

VIJEĆE MINISTARA IMA KATASTROFALNU REALIZACIJA SVOJIH PLANIRANIH OBAVEZA. Za prva 3 mjeseca 2012. Vijeće ministara realizovalo je svega 81 od planiranih 200 mjera, što je ispunjenje planiranog za ovaj kvartal u omjeru 41%. Istovremeno to je svega 11% planiranog za čitavu godinu (81 od 750). Učinak je to u nivou uobičajeno razočaravajućih rezultata prethodnog saziva ove institucije. Pri tome, samo jedno ministarstvo (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa) realizovalo je preko 15% planiranih mjera iz ovogodišnjeg Programa. Realizacija planiranih zakona je još gora.

OD 65 ZAKONA KOJE PO PROGRAMU RADA TREBA DA UTVRDI U OVOJ GODINI, VIJEĆE MINISTARA ZA PRVA TRI MJESECA REALIZOVALO – JEDAN!Za tri mjeseca 2012. godine Vijeće ministara BiH je utvrdilo tek 3 različita zakona, od kojih je samo jedan planirani. Dakle, od 13 planiranih zakona za prvi kvartal 2012. godine utvrđen je 1, čime je ostvaren stepen realizacije tromjesečnog(!) plana u visini 8%. Da bi stvar bila gora, ni taj jedan utvrđeni zakon iz plana, nije, u posmatranom periodu, usvojen u Skupštini. Pri svemu tome, 65 zakona, koliko je za 2012. godinu planirano Programom rada, za skoro je trećinu (odnosno čak 30 zakona) manje u odnosu na plan iz druge postizborne godine nakon prethodnih izbora (2008.).

UTVRĐIVANJE ZAKONA NA NIVOU JE ZA OSUDU. Tri utvrđena zakona u 1. kvartalu je identično prošlogodišnjem učinku ove institucije, kada je djelovala u tehničkom mandatu, a takav tempo realizacije zakonskih mjera je posebno osuđen u Izvještaju o napretku EK za BiH, za prošlu godinu.

PORAZNI REZULTATI POREĐENJA SA SUSJEDIMA. U prvom kvartalu 2012. godine, Hrvatski sabor proveo je skoro 4 puta više vremena na plenarnim zasjedanjima (118 sati), od PSBiH, te usvojio skoro 6,5 puta više zakona (38), dok je Narodna skupština Republike Srbije na zasjedanjima provela nešto manje vremena od PSBiH, ali je, u istom vremenskom razdoblju, usvojila 4,5 puta više zakona (27). Pritom, prava slika se dobije tek iz podatka da se, nakon održanih izbora 04.12.2011. Hrvatski sabor konstituisao nakon samo 17 dana, a u dvije sedmice do kraja godine, nakon konstitutivne održao i jednu radnu sjednicu, na kojoj je, pored glasanja o povjerenju Vladi, usvojeno i 9 zakona. PSBiH je za posao koji je Hrvatski sabor obavio za nepunih mjesec dana trebalo više od godinu.

Tokom prvog kvartala 2012. godine Vijeće ministara BiH je održalo 5 zasjedanja, dok je u istom periodu Vlada Crne Gore održala 12, Vlada Republike Hrvatske 16, a Srbije čak 57, odnosno 11 puta više od kolega u BiH. Za 3 mjeseca 2012. godine, Vijeće ministara BiH je utvrdilo samo 3 različita zakona. Za isto vrijeme Vlada susjedne Crne Gore utvrdila ih je 13,Srbije 24, a Hrvatske – 43(!), odnosno skoro 15 puta više od Vijeća ministara BiH.

PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BiH I DALJE VIŠE ZAKONA OBARA NEGO ŠTO IH USVAJA. Ono što je tokom prošle godine registrovano kao posebna negativna specifičnost Parlamentarne skupštine BiH - veći broj odbijenih zakona (usvojeno 12 zakona, odbijeno 15) - se nastavilo i tokom prvog kvartala 2012. Usvojeno je svega 6 zakona, a odbijeno 7 zakona u Predstavničkom domu i obustavljena je procedura za 4 zakonska prijedloga u Domu naroda.

Odnos usvojenih i odbijenih zakona, u prvom kvartalu 2012. u PSBiH je (ne računajući ove za koje je obustavljena procedura), dakle, 1:1, a u Hrvatskom saboru 19:1 (na 38 usvojenih samo 2 odbijena).

KONTINUITET RASIPANJA BUDŽETSKOG NOVCA. Raspon ukupnih primanja poslanika i delegata oba doma PSBiH i dalje je između 5.500 i 7.500 KM. A samo za „odvojeni život“, troškove smještaja za nešto više od 20 poslanika i delegata PSBiH, te njihove posjete porodicama, iz Budžeta je izdvojeno cca 114.000 KM, što znači da su određeni poslanici/delegati, mjesečno, samo po ovom osnovu, imali prihode i do skoro 2.000 KM.

Pri tome, zastupnici u Saboru Republike Hrvatske ostvaruju mjesečna primanja od oko 4.000 do 5.000 KM, ovisno od funkcije koju obavljaju u Saboru, dok narodni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije imaju oko 3.000 KM, što je, dakle, znatno manje od bh. parlamentaraca.

DISKRIMINACIJA U PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BIH SE NASTAVLJA. Dvije i po godine od donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom je utvrđeno da BiH vrši masovnu diskriminaciju svojih građana, ustavnim rješenjima svog Predsjedništva i Doma naroda, diskriminacija je i dalje prisutna. I Dom naroda funkcioniše u nepromijenjenom obliku. Na sramotu i štetu građana ove zemlje. 

NA PUTU KA EU – STOJIMO U MJESTU. Od strane Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, još uvijek nisu realizovane neke od, za euro-atlantski put naše zemlje, najvažnijih mjera.

Izvještaji o monitoringu rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH mogu se pronaći pod linkom "Monitoring". 

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov, glasnogovornicu CCI-a: 061 175 767, 036 580 553, majda@ccibh.org, www.cci.ba

 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina