Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

30.05.2012

CCI od vlasti traži da poslušaju volju građana i mijenjaju Zakone o lokalnoj samoupravi! Građani hoće da učestvuju u odlučivanju na lokalnom nivou!

Preko 80% građana BiH smatra kako su mjesne zajednice njima najbliži institut za ostvarenje boljeg učešća u procesu donošenja odluka u lokalnoj samoupravi. Mjesne zajednice u službi građana najlakši su način za građane da se uključe u donošenje odluka na lokalnom nivou! Kako bi se stvorili uslovi za unapređenje učešća građana u procesima donošenja odluka na lokalnom nivou u BiH, neophodno je unaprijediti zakonodavni sistem.

Centri civilnih inicijativa (CCI) i DON iz Prijedora, uz podršku preko 50 nevladinih organizacija i interesnih grupa, će u narednom periodu raditi na izmjeni pravnog okvira koji definiše poziciju i ulogu mjesne zajednice u BiH i to kroz upućivanje resornim entitetskim ministarstvima (Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Ministarstvo pravde Federacije BiH) inicijative za izmjene i dopune zakona o lokalnoj samoupravi. Na osnovu dosadašnjih analiza i istraživanja, kao i uz pomoć eksperata iz oblasti lokalne samouprave identifikovali smo određena inicijalna rješenja koja bi na sistemski način mogla unaprijediti rad MZ–a, apostrofirajući građansko učešće u procesu donošenja lokalnih odluka. Navedena rješenja ćemo iskomunicirati sa predstavnicima ciljanih opština, MZ, NVO i drugih zainteresovanih strana, kako bi zajednički došli do optimalnih rješenja za sve sudionike u procesu.

CCI vjeruje da će vlasti oba BH entiteta prepoznati važnost potrebe kvalitetnijeg uredjenja pravnog sistema o oblasti lokalne uprave i samouprave a naročito sa aspekta učešća građana u procesima lokalnog odlučivanja putem MZ–a.

Poseban akcenat će se staviti na izbor rukovodstva mjesnih zajednica, učešće građana putem mjesnih zajednica u donošenju krucijalnih odluka u opštinama, poput  donošenja opštinskog budžeta, te u oblastima planiranja, edukacije, kreiranja projekata, informisanja i izvještavanja između opštine, mjesnih zajednica i građana.

„Naš cilj je učiniti MZ funkcionalnijim ustanovama kako bi ih građani mogli koristiti u svrhe zbog čega su iste i uspostavljene. MZ bi morale biti mehanizam putem kojega se, izmedju ostaloga, građani mogu informisati, prisustvovati javnim raspravama i javnim saslušanjima i, naravno, učestvovati u procesima odlučivanja od značaja za njihovu zajednicu.“-istakao je Asmir Ćilimković, program menadžer u CCI-u.

Uporedo sa slanjem Inicijative za izmjene i dopune entitetskih zakona, krenut ćemo u  proces  izmjene i dopune opštinskih statuta u onim opštinama koje pokažu dobru volju i želju za poboljšanje odnosa u saradnji sa građanima.

Trenutno stanje po ovom pitanju je različito od opštine do opštine, te bi se usvajanjem predloženih izmjena i dopuna Zakona isto harmoniziralo.

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) u saradnji sa DON iz Prijedora i uz finansijsku podršku Evropske unije su pokrenuli projekat pod nazivom “Nove mjesne zajednice za novu lokalnu vlast u Bosni i Hercegovini”, s ciljem revitaliziranja mjesnih zajednica putem donošenja novih sistemskih rješenja.

Za više informacija molimo Vas da kontaktirate Majdu Stojanov, glasnogovornicu CCI-a,

061 175 767; majda@ccibh.org

Projekat „Nova mjesna zajednica za novu lokalnu vlast u BiH” podržan je od strane EU. Stavovi izneseni u Projektu su isključiva odgovornost CCI i ni u kom slučaju ne predstavljaju stanovišta Evropske unije.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina