Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

05.06.2012

Evropska unija podržava akcije unaprjeđenja zaštite životne sredine. Hitno usvojiti propise kojima će životna sredina biti zaštićena od plastičnih kesa!

U sklopu projekta koji finansira Evropska unija, a realizuje CCI u partnerstvu sa CRP-om, danas su na konferenciji za štampu u Banjaluci povodom 5. juna - Dana zaštite životne sredine proglašene najbolje fotografije sa prikazom zagađenja životne sredine plastičnim kesama.

Na konkurs koji je organizovan u protekla 2 mjeseca, pristiglo je više od 200 fotografija sa prikazom zagađenja životne sredine plastičnim kesama. Stručni žiri je odabrao 6 najboljih fotografija nastalih na području Mostara, Čapljine, Han Pijeska, Fojnice i Foče, a koje na svojstven način odražavaju onečišćenje životne sredine plastičnim kesama. Na izbor fotografija moglo je uticati i više od 20.000 posjetilaca CCI facebook stranice koji su pregledali postavljene fotografije. „Cilj ovog ironičnog takmičenja bio je da javnosti pokažemo veličinu ovog problema i njegovu prisutnost u cijeloj BiH. Iako ga svaki dan gledamo, a nekada i doprinosimo samom problemu, ipak često zatvaramo oči kao da se ovi prizori nalaze negdje drugdje, a ne u našoj zemlji“, rekla je Majda Stojanov, portparol CCI-ja i još jednom naglasila da se u Bosni i Hercegovini godišnje potroši više od milijardu plastičnih kesa, od kojih većina završi u prirodi ili u najboljem slučaju na nekoj od deponija, gdje se razgrađuju više stotina godina.

Šef banjalučke kancelarije Delegacije Evropske unije u BiH Đulio Zani (Giulio Zanni), izjavio je da i Evropska unija ozbiljno razmatra mogućnosti rješavanja ovog problema na nivou Unije, pa čak i mogućnosti zabrana. Zani je naveo i neke od rezultata sveobuhvatne ankete javnog mnijenja u EU provedenog 2011. godine, koji govore da je velika većina građana saglasna sa mjerama za smanjenje korišćenja plastičnih kesa, pa čak i potpunim zabranama ili cjenovnoj politici, koje bi trebala uticati na smanjenje njihovog korišćenja.

“Sredstva koja bi se mogla sliti u entitetske Fondove za zaštitu životne sredine od naknade za plastične kese mogla bi se iskoristiti za podsticaje proizvođačima za proizvodnju biorazgradivih i kvalitetnih plastičnih kesa, te druge okolišne projekte. Imamo čvrsta obećanja entitetskih ministarstava nadležnih za ekologiju i trgovinu da će tokom ove godine biti doneseni propisi koji bi u primjeni mogli biti već iduće godine. Mi smo im već ponudili nacrt rješenja, a na njima je da ga usaglase sa ostalim zainteresovanim stranama i primjenjuju, i to jednako na području oba entiteta”,  rekao je Siniša Bencun, projekt menadžer CCI, prezentujući model uvođenja naknada na plastične kese, ali i podsticaja za proizvođače da proizvode razgradive ali i kvalitetne kese za višekratnu upotrebu. Pozitivan primjer trgovinskih lanaca je „dm drogerie markt“ d.o.o., koji je počeo naplaćivanje plastičnih kesa, a prikupljena sredstva usmjeriće u različite projekte zaštite životne sredine.

Uvođenje naknade na plastične kese ne smije biti shvaćeno kao namet građanima. Jer oni koji to ne žele, uvijek mogu koristiti kese za višekratnu upotrebu i platnene cekere. „Cilj nam je da budućim propisom sve zainteresovane strane budu zadovoljne, a da životna sredina bude zaštićena“, rekla je Svjetlana Radusin, pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi RS.

Za sve detaljnije informacije obratite se

     Bencun Siniši, projekt menadžeru CCI,  055 222 111, 065 582 666, sinisa@ccibh.org

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina