Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

13.06.2012

VRIJEME JE ZA DIREKTORE ŠKOLA KOJI ĆE VODITI RAČUNA NE O POLITIČARIMA, NI O ZAPOSLENIMA U ŠKOLAMA, NEGO O DJECI I NJIHOVOM INTERESU!

 

Centri civilnih inicijativa upozoravaju javnost na neprihvatljivo ponašanje predsjednika Udruženja direktora osnovnih škola Kantona Sarajevo i direktora OŠ „Musa Ćazim Ćatić”, Hamze Dobrače, koji je, ovih dana, reagujući na nova zakonska rješenja koja idu u pravcu depolitizacije osnovnog školstva i davanja većeg uticaja roditeljima na izbor direktora škola u koje idu njihova djeca, izrekao niz skandaloznih kvalifikacija.

U neshvatljivo ostrašćenom reagovanju, direktor Dobrača građane ove zemlje, roditelje djece koja idu u „njegovu” školu, naziva – ulicom: „Opcija prema kojoj bi svi roditelji učenika škole birali kandidata značila bi da ga je izabrala ulica.”

Pritom, ne samo da vrijeđa roditelje, nego dezavuira samu demokratiju. Nama, po direktoru Dobrači, poslanike, načelnike i predsjednike u ovoj zemlji, ne biraju građani, nego – ulica! I pritom je u redu da se tako odlučuje o ljudima koji upravljaju državom i sudbinom svih nas, ali nije u redu da se tako odlučuje o Dobračinoj fotelji?

Ne uspijevajući naći logičan odgovor za ovakvu reakciju direktora Dobrače unutar priče o suštini potrebnih reformskih zahvata u školstvu, ostaje nam da pretpostavljamo da je odgovor ponudio sam Dobrača: “Cilj ovakvog načina izbora je da se direktori zaplaše i etiketiraju, kao i da se prikažu kao kriminalci.”. Stim, naravno, što moramo podvući da niko pošten nema razloga da se plaši ničega. Mada nije jasno ni kako direktor Dobrača povezuje kriminal sa izborima, osim ukoliko ne želi reći da roditelji o nekim direktorima imaju mišljenje da su kriminalci, te da ih zato ne bi birali?

Naprosto je nevjerovatno da direktor jedne škole može izgovoriti rečenicu: „Ovim se direktno podilazi volji roditelja”. Pa kome da se „podilazi”, nego roditeljima?

Centri civilnih inicijativa ostaju pri stavu da su roditelji – a ne direktori i političari - ti koji najviše brinu za budućnost svoje djece i koji su najzainteresiraniji za to da se njihovoj djeci omoguće najbolji uslovi školovanja, te da stoga oni, roditelji, treba i da imaju mogućnost da, na demokratski način, izaberu direktora škole u koju idu njihova djeca.

Vrijeme je da se konačno stane u kraj tretiranju direktorskih fotelja kao dijela stranačkog plijena koga između sebe dijele izborni pobjednici. I vrijeme je za direktore koji će voditi računa ne o političarima, ni o zaposlenima u školama, nego o djeci i njihovom interesu. I koji će za taj svoj rad „polagati račune” roditeljima te djece.

Svi mi koji imamo djecu u školama, dobro znamo u kakvom se stanju većina njih nalazi. Kao što dobro znamo ko je i kako, dosad, birao direktore škola. Zato bi stvarno bila stvar elementarne pristojnosti da se pojedinci manu demagoških fraza o stručnosti, dok brane svoje lične interese i položaj na koji ih stručnost nikad nije dovela.

Želimo depolitizirano školstvo. Želimo dobro uređene i organizovane škole, sa kvalitetnim obrazovanjem. Želimo škole čije će osoblje, na čelu sa direktorom, brinuti, prije i iznad svega, o interesu djece. 

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Stojanov, glasnogovornicu CCI-a: 061 175 767, 036 580 553; majda@ccibh.org, www.cci.ba

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina