Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

16.11.2012

VIRTUELNI PARLAMENT ZA BOLJU KOMUNIKACIJU VLASTI I GRAĐANA

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) su danas u Parlamentarnoj skupštini BiH, pred predstavnicima zakonodavne vlasti, nevladinim organizacijama, medijima i građanima predstavili virtuelnu građevinu -“Virtuelni parlament” u kojoj je smješteno preko 600 virtuelnih kancelarija poslanika i delegata, kao i skupštinske sale, od kantonalnog, entitetskog, do državnog nivoa.

Ova građevina (www.virtuelniparlament.ba)  će omogućiti svim parlamentarcima u BiH  da kroz svoje virtuelne urede pokažu spremnost i zainteresiranost da direktno komuniciraju s građanima, dok će s druge strane, građani imati priliku i mogućnost ne samo preciznog uvida u rad poslanika, nego i direktnog uključivanja u proces donošenja odluka,  te da, komunicirajući s njima, insistiraju na konkretnim rezultatima, radu i obavezama poslanika.

Drugim riječima, Virtuelni parlament neće biti samo mjesto za informisanje o radu parlamentaraca i parlamenata, nego i mjesto na kojem će svi oni koji to žele, moći direktno komunicirati sa svojim izabranim predstavnicima, bilo putem pitanja, chata, elektronske pošte, bloga, te pokretanjem inicijative, tematske rasprave i sl.

Korisnicima Virtuelnog parlamenta je omogućeno vrlo jednostavno kretanje kako kroz institucije vlasti, tako i kroz pojedinačne urede poslanika i delegata, te se iskreno nadamo da će ova građevina, koju CCI stavlja na raspolaganje građanima i parlamentarcima biti maksimalno korištena kako bi se predstavnici vlasti približili građanima i njihovim problemima i zajednički radili na njihovom rješavanju. Vjerujemo da će ovaj vid komunikacije potaknuti građane da, sa informacijom više, budu aktivniji i zahtjevniji u političkom životu svoje zajednice, što za rezultat može jedino imati efikasniju, transparentniju i odgovorniju vlast.

Predstavnicima parlamenata, učesnicima konferencije su uručeni „Ključevi Virtuelnog parlamenta“, kao simbol otvaranja vrata ODGOVORNOSTI. "Odgovornost i moć su dvije strane iste medalje. Onaj koji ima veliku moć, ima i veliku odgovornost. Ko negira odgovornost, kad-tad gubi moć.“ ( Talidari)

Virtuleni parlament je podržan od strane USAID-a.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov, glasnogovornicu CCI-a:

061 175 767, 036 580 553

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina