Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

06.07.2010

Hitno donijeti Zakon o igrama na sreću Brčko Distrikta!

Vlasti Brčko Distrikta ni nakon gotovo dvije godine od pokretanja inicijative nisu uspjele utvrditi tekst Zakona o igrama na sreću koji bi zadovoljio evropske standarde, te bio usaglašen sa istim zakonima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. S druge strane, zbog takvog razvoja situacije ispaštaju najosjetljivije socijalne kategorije poput lica sa invaliditetom, humanitarnih organizacija, kao i drugi potencijalni korisnici sredstava prikupljenih od igra na sreću.  

Upravo je izdvajanje dijela novčanih sredstva prikupljenih od igara na sreću za društveno-korisne namjene bio glavni cilj iniciranja izmjene entitetskih i zakona u Brčko Distriktu koje su pokrenuli Centri civilnih inicijativa i organizacije lica sa invaliditetom. U međuvrmenu, prvo u Republici Srpskoj, a potom i u Federaciji BiH, donešeni su novi zakoni o igrama na sreću koji u potpunosti zadovoljavaju ovaj osnovni kriterij i omogućavaju stabilnu i trajnu pomoć najugroženijim kategorjima stanovništva, te finansiranje humanitarnih, socijalnih i bliskih potreba građana.

Zbog svega navedenog, CCI apeluje na sve odgovorne da omoguće da Zakon o igrama na sreću u vrlo kratkom periodu prođe sve potrebne procedure Vlade Brčko Distrikta i bude na dnevnom redu 30. sjednice Skupštine Brčko Distrikta koja se očekuje u drugoj polovini jula 2010. godine.

Najveća odgovornost za usvajanje Zakona leži prije na Vladi Brčko Distrikta, te na poslanicima koji čine većinu u Skupštini Brčko Distrikta. Direktno odgovorni za usvajanje Zakona o igrama na sreću su predstavnici najvećih političkih partija u BD, a to su SDP koji ima 7 poslanika u Skupštini, SDS sa 6 poslanika, te SNSD i SBiH sa po 3 poslanika u Skupštini Distrikta.

Centri civilnih inicijativa će u narednom periodu poduzeti dodatne korake kako bi se Zakon o igrama na sreću u Brčko Distriktu konačno usvojio, a javnost će biti redovno informisana o progresu ili eventualnim „kočničarima” ovog procesa. 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina