Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

28.12.2012

Rezultati devetomjesečnog monitoringa rada Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske Neambiciozni Programi rada rezultirali njihovom nezadovoljavajućom realizacijom!

Iako je učinjen pomak u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je po prvi put Narodna skupština RS imala lošije rezultate od Parlamenta FBiH, inače dugogodišnjeg primjera krajnje neefikasnosnosti, ukupni utisak na kraju devetomjesečnog perioda je da taj pomak nije dovoljan. Naime, od 112 mjera, predviđenih ionako neambicioznim Programom rada u prvih 9 mjeseci, Narodna skupština je usvojila tek 49, odnosno 43,7% od planiranog. Posmatramo li samo primarnu, odnosno zakonodavnu ulogu NS RS, rezultat nije mnogo bolji, -  od 57 zakona, planiranih za usvajanje u prvih 9 mjeseci 2012 g. usvojeno je tek 26, odnosno 46% od devetomjesečnog plana.

Ne želeći  niti u jednom trenutku amnestirati poslanike  od odgovornosti za loše rezultate u radu Narodne skupštine RS, koji od Vlade nisu nikad tražili da im dostavlja više materijala, niti su poticali raspravu o radu Vlade RS, ipak najveću odgovornost za ovako loše rezultate Narodne skupštine treba tražiti u Vladi RS, obzirom da je ona bila najčešći predlagač akata koji dolaze u Narodnu skupštinu, te da je Narodna skupština uglavnom brzo reagovala i nije zadržavala dugo u proceduri akte koji su joj dolazili na usvajanje.

Primjetan je nedostatak mjera i ideja koje mogu stvoriti ambijent za bolji životni standard,  kako u Vladi, tako i u Skupštini, a posebno je značajno istaći kako poslanici nisu uopšte pozivali Ministarstvo rada da predstavi efekte Akcionog plana zapošljavanja utvrđenog na Vladi, u situaciji kad je nezaposlenost definitivno najznačajniji probem s kojim se suočava naše društvo. Podsjetimo, profesionalni poslanici u NS RS ostvaruju mjesečna primanja cca. 2.800 KM, dok poslanici koji nisu profesionalizirali svoj mandata mjesečno dobiju 1.912 KM, a naviša primanja ostvaruju Predsjenik NS RS (3.800 KM) i njegovi zamjenici (3.450 KM). Da nečija šutnja zlata vrijedi, vidimo na primjeru četvorice poslanika – Gavrilo Bobar, Miroslav Kraljević, Goran Mitrović i Petko Stanojević, sva četvorica iz SNSD-a, nisu se, u prvih 9 mjeseci 2012.g.  niti jednom javili za riječ.

Potrošivši  više od polovine svog efektivnog vremena na utvrđivanje odluka i rješenja koja najčešće i nisu uopšte planirana u godišnjem Programu rada, koji iz godine u godinu postaju skromniji, Vlada se u nedovoljnoj mjeri bavila mjerama koje dugoročno mogu imati pozitivne efekte na društvene i posebne privredne iskorake. Budžet je u ovoj godini održiv samo zahvaljujući sredstavima MMF-a, a u Rebalans se ušlo isključivo zbog novog zaduživanja kod MMF-a. Pored toga, ni realizacija Programa rada nije na zadovoljavajućem nivou. Od 78 zakona, koliko ih je Vlada planirala utvrditi u 2012.g. rezultat devetomjesečnog rada je svega 32 utvrđena Prijedloga zakona, odnosno ni polovica od planiranog (41%).

Najlošiju rezultate u zakonodavom dijelu bilježimo kod Ministarstva zdravstva koje je realiziralo tek 20% svog godišnjeg programa rada, te utvrdilo svega 1 od 5 planiranih zakona. Slijedi Ministarstvo saobraćaja sa 33,3% i Ministarstvo poljoprivrede sa 44,4% .

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina