Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

30.11.2012

Izvješće o monitoringu rada Vlade i Skuštine ZHK za 9 mjeseci 2012. godine Već ustaljena praksa nerada u ZHK se nastavlja

Financijska dubioza ZHK nastala višegodišnjim nemarom vlasti, loše stanje u gospodarstvu, kašnjenje u ispunjavanju obveza koje je zakonodavna i izvršna vlast ZHK sama planirala ipak nisu bili dovoljno jaki razlozi da vlast intenzivira svoj rad. Bez obzira na sve probleme sa kojima se susreće ZHK učinkovitost zakonodavne i izvršne vlasti u ZHK i dalje je vrlo loš.

Dvadeset i dva mjeseca nakon konstituiranja i dalje su upražnjena mjesta zamjenika presjednika Skupština iz reda srpskog i bošnjačkog naroda  zbog nepostizanja političkog dogovora. Bez obzira što je Ured za reviziju institucija FBiH objavio Izvješće o reviziji financijskih izvješća Proračuna Zapadnohercegovačkog kantona za 2011. godinu i da je negativno ocijenjeno financijsko poslovanje Vlade Zapadnohercegovačkog kantona, a Skupština ZHK o istom nije našla za shodno da raspravlja.

U proteklih devet mjeseci Skupština ZHK održala je samo 7 sjednica na kojima je razmatrala skromnih 36 točaka dnevnog reda od čega samo 11 zakona. Uz mali broj održanih sjednica stoji i činjenica da u pet od devet kalendarskih mjeseci Skupština ZHK nije imala niti jednu sjednicu.  Program rada koji je sama planirala realizira vrlo sporo i u malom procentu. Za devet mjeseci Skupština ZHK realizirala je samo 12,6% planiranih akata što je vrlo loše i zabrinjavajuće u smislu preostalog vremena i broja akata koje Skupština treba realizirati. Nastavi li ovakvim tempom onda će ovoj Skupštini trebati  više od 5 godina da realizira samo jedan vrlo skroman godišnji plan.

Nedopustivo je da tijekom jedne kalendarske godine zastupnici niti jednom ne razmatraju realizaciju kako Programa rada Vlade tako ni Programa rada Skupštine za tu kalendarsku godinu. Da su to samo jednom uradili shvatili bi da imaju velika kašnjenja u realizaciji planiranih aktivnosti kao i mogućnost da intenziviraju svoj rad ili revidiraju usvojene planove ako za to postoje opravdani razlozi. 

U odnosu na šestomjesečno Izvješće kada je skupština ZHK imala 4 zastupnika koja nisu imala niti jednu diskusiju, pitanje ili inicijativu sada se taj broj povećao na 5. Sada Skupština ZHK ima 5 zastupnika koji na sjednicama skupštine nemaju o čemu diskutovati, nemaju inicijativa niti pitanja (Mukadesa Anadolac – NSZRB; Zdenko Čolak-HDZ BiH; Ivan Leko – HDZ BiH; Tomislav Mandić – HDZ BiH I Dražen Buhač – HSP).

 Ni učinci Vlade ZHK nisu obećavajući – naprotiv! Za devet mjeseci Vlada ovog kantona uradila je manje od polovice  planiranih akata. Izraženo u procentima, za devet mjeseci Vlada ZHK realizirala je 42% planiranih aktivnosti.

Osvrnemo li se na realizaciju zakona ponovo će rezultati biti vrlo skromni da ne kažemo poražavajući. U 2012. godini  Vlada ZHK planirala je izradu 27  zakona. Za devet mjeseci  Vlada je, po vlastitom Programu rada, trebalo da razmatra i usvoji 21  zakon. Zaključno sa 30.09. 2012. godine Vlada  ZHK razmatrala  je samo 9  planiranih zakona ili 43% od planiranog, a na godišnjoj razini rezultati su još skromniji i iznose 1/3 od planiranog ili 33%.

2 od 8 ministarstava nemaju realizovan niti jedan zakon iz programa rada. Ministarstva koja nisu do 30.09.2012. godine realizirala niti jedan planirani zakon su:

  1. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa na čelu sa ministricom Helenom Lončar (HDZ BiH)
  2. Ministarstvo unutarnjih poslova ZHK na čelu sa ministrom Zdravkom Borasom (HDZ BiH).

Reći da vlast treba da mijenja dosadašnji način rada postaje kao isprazna fraza stotinama puta izgovorena jer Uprkos kontinuirano lošim rezultatima vlast I dalje ne radi svoj posao, a efekte njihovog (ne)rada građani osjete u svi sferama života. Sve dok vlast, ma koja bila, ne shvati da je tu u službi građana, da ne postoji pozicija I opozicija već izabrani predstavnici vlasti koji treba da rada svoj posao I osiguraju bolji život svih građana županije značajnije promjene se neće dogoditi.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina