Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

28.03.2013

POSTOJEĆI MEHANIZMI UČEŠĆA GRAĐANA U OPŠTINAMA SREBRENICA I BRATUNAC PROVODE SE TEK DJELOMIČNO

Centri civilnih inicijativa (CCI) od oktobra 2007. godine rade sa predstavnicima lokalnih zajednica i nadležnim članovima lokalnih vlasti opština Srebrenica, Bratunac, Vlasenica i Milići kako bi se obezbijedilo usvajanje i provođenje odluka kojima se povecava učešće građana u procesu donošenja odluka i transparentnost rada lokalnih vlasti.

Postojeći mehanizmi učešća građana u opštinama Srebrenica i Bratunac provode se tek djelimično, pokazali su to posljednji izvještaji o praćenju provođenja istih.

Naime, posljednje anketiranje građana o prioritetnim potrebama u njihovim sredinama, odnosno u svim mjesnim zajednicama opština, bilo je prije tri godine, te se nameće neophodnost dosljedne primene ranije usvojenih Odluka o anketi i kriterijumima za utvrđivanje prioriteta.  

Posebno ističemo  Odluku o održavanju odborničkog časa, koja se ne primjenjuje ni u jednoj opštini, s tim se ovaj mehanizam učešća građana u opštini Srebrenica ne koristi zbog opstrukcije odbornika trenutnog saziva, iako je odluka usvojena još 2008. godine. Sa druge strane, opština Bratunac, nije primijenila ni  Odluku o transparentnoj raspodjeli sredstava za NVO-e, koja predviđa dodjelu budžetskih sredstava po konkursima, dok Opština Srebrenica u značajnoj mjeri koristi mehanizam transparentne raspodjele sredstava za NVO-e.

Obje opštine u priličnoj mjeri koriste mehanizam transparentnosti Javnih rasprava po bitnim pitanjima iz domena odlučivanja lokalnih vlasti i donošenja odluka od šireg značaja za građane. Također,  provode se i  Odluke o tansparentnosti rada Skupštine opštine, ali samo u dijelu izdavanja Info letka nakon održanih sjednica.

Nakon razvijanja procesa praktične primjene usvojenih mehanizama, CCI sa monitoringom na terenu tokom ove godine počinje nadgledati sprovođenje usvojenih mehanizama i u opštinama Vlasenica i Milići. 

Projekat 'Pomirenje i razvoj zajednica/participativni demokratski razvoj u 4 opštine Birač regije' će trajati do kraja  2013. godine a provodi se u opštinama Srebrenica, Bratunac, Vlasenica i Milići. Projekat implementira Caritas Švicarske uz saradnju partnerskih organizacija Udruženje žena ‘Priroda’ iz Bratunca i Centara Civilnih Inicijativa. Projekat je  finansiran uz podršku Švicarske Vlade (Švicarske Agencije za Razvoj i Suradnju, SDC) i Vlade Lihtenštajna.

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina