Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

02.09.2010

Otvoreno pismo Ministru Hercegu - Donesite konačno Pravilnik o ambalažnom otpadu!

   Poštovani gospodine Herceg,

kao što znate, Bosna i Hercegvina i njeni entiteti jedini su evropski prostor koji još uvijek nije uredio problematiku upravljanja ambalažnim otpadom, zbog čega je, između ostalog, BiH najzagađenija zemlja u regiji. Posljedice po ljude i okoliš su nesagledive, a svaki dan odgađanja donošenja ovih propisa predstavlja gubitke izražene ljudskim životima, zdravstvenim troškovima, troškovima sanacije štete, lošim turističkim imidžom, propuštenim prilikama za nova radna mjesta, javne prihode, itd.

Prije 7 mjeseci, na konferenciji u Zenici izrekli ste javno obećanje da će Pravilnik o ambalažnom otpadu biti usvojen do polovine tekuće godine, što je odavno probijen rok i prekršeno obećanje.

Centri civilnih inicijativa (CCI), i uvjereni smo, ukupna javnost u našoj zemlji predugo čekaju da Vi i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, na čijem ste čelu, konačno pripremite i osigurate donošenje najvažnijeg podzakonskog akta u ovoj oblasti – Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Pozivamo Vas da najdalje do polovine tekućeg mjeseca donesete pomenuti Pravilnik i time stavite tačku na problem upravljanja ambalažnim otpadom. U suprotnom, CCI će učiniti sve da javnost i potencijalni glasači Vaše stranke (HDZ BiH) na vrijeme dobiju informaciju o neuspjesima koji su obilježili Vaš mandat.

Iskreno se nadamo da ćete na ispravan način shvatiti naše dobre namjere, te iskoristiti Vašu zakonsku obavezu i što hitnije, u prvoj polovini tekućeg mjeseca, donijeti Pravilnik.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Zorana Adžaipa, koordinatora kampanje:
Tel. 063 335 115; e-mail: zoran.adzaip@tel.net.ba
 www.ccibh.org

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina