Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

07.09.2010

Direktore škola trebaju birati roditelji!

Centri civilnih inicijativa (CCI) su danas putem peticije, od nekoliko hiljada građana Sarajeva, dobili podršku za inicijativu o neposrednom izboru direktora osnovnoh škola od strane roditelja i uposlenika. Naime, u sklopu svoje višegodišnje kampanje „Depolitizirajmo obrazovanje” kojom CCI zagovaraju profesionalizaciju, demokratizaciju i depolitizaciju obrazovanja, te smanjenje utjecaja političkih staranaka na obrazovni sistem, u Kantonu Sarajevo je prošle godine pokrenuta inicijativa za promjenu zakona i uvođenje direktnog izbora direktora osnovnih škola od strane roditelja.

U kontekstu izraženih problema u vezi s imenovanjima upravnih i školskih odbora, kao i direktora obrazovnih ustanova u Kantonu Sarajevo, smatramo da bi veće učešće roditelja doprinjelo rješavanju ovog problema i umanjenju negativnog utjecaja političkih stanaka na obrazovni proces, čega su najveće žrtve upravo obrazovni sistem, učenici i njihovi roditelji. Ogromna podrška koju su danas iskazali građani Sarajeva najbolji je argument za ugrađivanje ovog novog modela izbora direktora u Zakon o osnovnom obrazovanju. Od Ministra Keše imamo pismeno obećanje, da će Zakon i novi model izbora direktora biti predložen Vladi KS do 15.09.2010. Nadamo se da će to obećanje biti ispunjeno. U suprotnom, najveću štetu će, zbog neispunjenih obećanja i niza drugih razloga, snositi upravo ministar Kešo i SDA“ – naglasili su u CCI-u.

CCI  već nekoliko godina rade na reformi obrazovanja, a jedna od inicijativa je i neposredni izbor direktora osnovnih škola od strane roditelja i uposlenika. Ovakav model je već šest godina na snazi u Tuzlanskom kantonu, a od prošle godine i u Bosansko – podrinjskom kantonu Goražde, što je dokaz uspješnosti i zadovoljstva svih učesnika, a posebno roditelja i uposlenika škola.

S obzirom da se u narednim  mjesecima očekuje prihvatanje ovog modela izbora direktora i u drugim kantonima, CCI ima namjeru da uz široku podršku javnosti i medija inicira javnu debatu i pomogne pri pronalaženju najboljeg zakonskog rješenja koje će osigurati depolitizaciju, profesionalizaciju i demokratizaciju obrazovnog sistema i u Kantonu Sarajevo.

Za sve dodatne informacije kontaktirati g. Dževada Glinca, koordinatora kampanje na 061 283 587 ili dzevad@ccibh.org

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina