Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

15.09.2010

Sramotno -unatoč krajnjoj neefikasnosti Skupštine i Vlade HNK, skoro dvije trećine ministara i zastupnika ponovno na listima!

Višegodišnja financijska nedisciplina, rastrošnost vlasti, skoro nikakva koordinacija između vladajućih stranaka, nevjerovatan nemar prema preuzetim odgovornostima i obećanjima datim na početku mandata, obilježile su kompletan mandat aktuelne garniture vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Vlada HNK, na čije smo konstituisanje čekali skoro godinu dana, za cijeli mandatni period uspjela je realizirati tek 35% mjera planiranih Programom rada. Slika je još gora uzmemo li u obzir realizaciju jedne od najvažnijih aktivnosti bilo koje vlade – realizacije zakona – katastrofalnih 9%!

Krajnja neodgovornost aktuelne Vlade je vidljiva i iz samog pristupa planiranju vlastitih obaveza, pa je godišnji Program rada redovno usvajan sa  kašnjenjem, dok je u posljednje dvije godine ovaj proces u potpunosti obesmislila, usvojivši Program rada za 2010.g. krajem jula tekuće godine, dok je Program rada za 2009.g. Vlada utvrdila u julu, a Skupština ga do kraja 2009.g. nikad nije usvojila. O kojem stepenu neefikasnosti se radi najbolje govori podatak da bi Vladi HNK trebao još jedan cijeli  mandat (4 godine) da realizuje sve planirane, a do sada nerealizirane mjere, dok bi za realizaciju planiranih zakona od građana ovog kantona trebali dobiti još  9 godina povjerenja!

Ni skoro 30.000 nezaposlenih, koliko ih je registrirano kod Zavoda za statistiku FBiH, ni stalna povećanje troškova života i problema građana HNK, nije motiviralo zastupnike u Skupštini HNK da ulože minimalne napore kako bi uozbiljili svoj odnos prema problemima koji čine svakodnevicu građana ovog kantona.  Skupština HNK od samog početka svog mandata spada među one sa najmanjim brojem sjednica i razmatranih tačaka dnevnog reda. Ova skupština, osim što se nije uspjela ni sastati u svako godišnje dobu, biće upamćena i po 3 godine rada bez Programa rada. Naime, jedini program rada koji je Skupština HNK usvojila je bio onaj iz 2008.g. a i on je bio usvojen sredinom godine i više nikada pomenut do kraja godine.

Baš kako su I započele svoj mandat, Vlada i Skupština HNK ga namjeravaju i završiti – KATASTROFALNO! Šta drugo reći za Skupštinu koja u zadnjoj godini svog mandata u čak 6 od 8 proteklih mjeseci ne usvoji niti jedan zakon, ili za Vladu koja ima čak 3 ministarstva sa 0% realizacije zakonodavnih aktivnosti za cijeli mandatni period?

Izuzetno je važno za građane da znaju da je 60% zastupnika iz ovakve Skupštine i 9 aktuelnih ministara (75%) ponovo našlo svoje mjesto na kandidacijskim listama za Opće izbore 2010.g. Interesatno je da su među njima i ministri koji za cijelog mandata nisu uspjeli realizirati niti jedan planirani zakon: Boris Babić- SNSD (sada na listi HDZ1990 za Skupštinu HNK)), Vesna Pinjuh -HSP (sada na listi HDZ BiH za PS BiH) i Luka Faletar – HDZ 1990 (sada na listi HDZ 1990 za Skupštinu HNK).

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov,glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 767

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina