Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

16.09.2010

Loši rezultati i enormno visoka primanja obilježja su rada državne vlasti u protekle četiri godine. Unatoč tomu - većina ponovo na listama!

Katastrofalni rezultati vlasti u protekle 4 godine, na svim nivoima, među kojima se, po nefunkcionalnosti, ističu Parlamentarna skupština i Vijeće ministara BiH, doveli su do toga da se danas u Bosni i Hecegovini živi lošije nego prije 4 godine, da se nije smanjilo siromaštvo, a povećao životni standard, da nije došlo do potrebnog nivoa rasta privrede i smanjenja nezaposlenosti, da, kad su u pitanju euroatlantske integracije, sve više zaostajemo za ostalim zamljama u regiji i da građani naše zemlje, za razliku od građana zemalja u okruženju, još uvijek ne mogu slobodno, bez viza, putovati u zemlje članice EU.

PS BiH, svoje godišnje programe rada, koji su svake godine usvajani sa znatnim zakašnjenjem, koje se kretalo u rasponu od 2,5 do nevjerovatnih 6,5 mjeseci, realizirala je sa skromnih 30-40%. Situacija je još gora u oblasti donošenja zakona. Podsjećamo, u 2007.g. od planiranih 135 zakona nije usvojeno čak 95, u 2008.g. ponovo nije usvojeno 95 (od 134 planirana), dok je  2009.g. zaključena sa dugom od 73, a u posljednjoj godini mandata još uvijek nisu usvojena 84 planirana zakona. Posmatrajući sumarno, u protekle 4 godine PS BiH nije usvojila ni 1/3 planiranih zakona, ali su zato neovisno od katastrofalnih rezultata, parlamentarci sami sebi povećali plate za čak 108% u 2008.g. osiguravši sebi tako mjesečna primanja u iznosima od, za naše uslove, nevjerovatnih, 5.500 – 7.500 KM, što znači da za jedan mandat zarade od 200.000 do 300.000 KM.

Komparacija sa drugim parlamentima u okruženju pokazuje da parlamentarci susjednih država znatno više rade - imaju bolje rezultate rada čak 3-5 puta u odnosu na PSBiH, a primanja su im niža od ukupnih primanja naših parlamentaraca. Tako je hrvatski Sabor u tekućoj, 2010. godini usvojio 88 zakona, a Naroda skupština Republike Srbije čak 150 zakona, dok je PSBiH u izbornoj godini, kada se očekivao znatan porast efikasnosti rada državnog parlamenta, usvojila svega 27 od 111 planiranih zakona ili tek 24,3 % od vlastitog plana zakonodavnih aktivnosti za 2010. godinu. Još je porazniji podatak iz prošle godine, kada je Narodna skuština Srbije usvojila 264 zakona, što je za 94 zakona više od broja zakona koje je Parlament BiH usvojio za cijeli ovaj mandat (usvojeno svega 170).

Čak je i prošli saziv PSBiH, za period 2002.-2006. godine, bio znatno efikasniji pa je usvojio 229 zakona ili 59 više u odnosu na usvojenih 170 zakona od strane PSBiH u tekućem mandatu.

Ono što je dodatna negativna pojava u radu PSBiH je činjenica da se broj zakona koje zastupnici i delegati PSBiH odbijaju ''opasno'' približava broju usvojenih zakona, pa je tako u mandatnom razdoblju 2006.- 2010. godina odbijeno (palo) ukupno 130 zakona, od toga čak 83 zakona ili 63,8% zbog nedostatka entitetskih glasova u jednom od Domova PSBiH (uglavnom iz Republike Srpske). Ponovo ističemo, u negativnom kontekstu, tekuću godinu u kojoj su zastupnici usvojili skromnih 27 zakona, dok su uspjeli ''oboriti'' čak 35 zakona, od toga 23 zakona tzv. ''entitetskim glasanjem''.

Rezultati rada Vijeća ministara BiH su od početka mandata  u skladu sa vremenom provedenim na sjednicama – svega 33 i po osmosatna radna dana. Umjesto da u posljednjoj godini mandata intenziviraju svoj rad, obzirom na enormne zaostatke iz prethodnih godina, ministri i predsjedavajući Vijeća ministara su ga u 2010.g. doveli do apsurda i sveli rad na sjednicama na vremenski ekvivalent svega nešto više od 3 osmosatna radna dana.

Za nepune 4 godine mandata Vijeće ministara je realizovalo tek 40% aktivnosti koje je ova institucija sama sebi postavila kao zadatak kroz godišnje Programe rada, dok su u isto vrijeme plate porasle za više od 100% u odnosu na 2007.g.

Kao i kod PS BiH, i kad je Vijeće ministara u pitanju, rezultati su još gori posmatramo li realizaciju samo zakonodavnih aktivnosti. U inače nimalo ambicioznom mandatnom zakonodavnom program Vijeća ministara BiH nalazi se 370 zakona, od kojih je utvrđeno svega  131 zakon, odnosno 35 % planiranog. Drugim riječima, za ispunjenje obaveza iz ovog mandata, Vijeću ministara bi trebala još dodatna 2!

Kulminacija loših rezultata desila se u 2010.g. kada je Programom rada Vijeća ministara BiH planirano 66 zakona, a nakon isteka prvih 8 mjeseci realizovano je samo 8.

Disfunkcionalnost vladajuće koalicije rezultira činjenicom da čak i onaj mali broj zakona koji uspije proći Vijeće ministara, naiđe na prepreku u Parlamentarnoj skupštini. To se najbolje vidi kroz realizaciju planiranih zakona u 2010.g. u kojoj je do kraja avgusta tekuće godine od 66 zakona planiranih Programom rada Vijeća ministara, Parlamentarna skupština usvojila SAMO 1!

Ništa od navedenog nije zasmetalo većini zastupnika i delegata oba doma PS BiH da se ponovo natječu za ključne funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti naše zemlje, pa pozivamo glasače da se dobro informišu o dosadašnjem radu ponovo kandidovanih poslanika i ministara i radu institucija u protekle 4 godine (što mogu uraditi i na našoj internet stranici www.vlastibih.com) ali i da dobro prouče i alternative koje im se nude i iz toga izvedu zaključke koji bi rezultirali pravilnom odlukom na predstojećim Općim izborima u BiH.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov,glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 767

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina