Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

17.09.2010

Umjesto najboljih, Kanton Sarajevo u posljednjoj godini mandata ostvario najlošije rezultate

Ovaj mandatni period primarno su obilježile oscilacije u funkcioniranju vlasti KS. Ostavka premijera Silajdžića, višemjesečni pregovori oko izbora novog mandatara, budžetska kriza, niz nesuglasica unutar vladajuće koalicije SBiH–SDA, preglasavanja i nejedinstvo Vlade, napuštanja sjednica od strane ministara SDA, prepirke putem medija, nedostatak kvoruma za održavanje sjednica Vlade, rasprava o nepovjerenju Vladi, istupanje 5 poslanika iz SBIH, itd., dovelo je vladajuću koaliciju na ivicu parlamentarne većine, što je značajno oborilo efikasnost rada.

U posljednje dvije godine mandata, utrošeno je mnogo više vremena na zasjedanjima, a razmatrano znatno manje mjera, što ukazuje na činjenicu da je više vremena potrošeno na polemike i da se teško postizao dogovor po pojedinim pitanjima.

Glavne teme na kojima je došla do izražaja politizacija, neefikasnost Vlade i nestabilnost vladajuće koalicije jesu budžet, rebalans budžeta i DOB - dokument okvirnog budžeta 2010. – 2012. godina, što je dovelo do krize vlasti u KS. Takođe, neopravdano mnogo vremena je potrošeno na donošenje odluka o imenovanjima direktora osnovnih i srednjih škola, te članova školskih odbora. Ova činjenica govori o visokom nivou politizacije obrazovnog sistema, te opravdanosti inicijative o neposrednom izboru direktora osnovnih škola od strane roditelja i uposlenika.

Procenat realizacije Programa rada Skupštine i Vlade KS u 2010. godini bio je najmanji u mandatnom periodu. Dok je realizacija Programa rada Skupštine tokom mandatnog perioda imala rastući trend sve do posljednje godine mandata kada bilježi pad, realizacija Programa rada Vlade bila je u konstantnom opadanju. U mandatnom periodu, Skupština je realizirala 75,2%, a Vlada 76,3% vlastitog programa rada. Obim Programa rada se povećavao pošto se ponavljala praksa tokom mandata da se nerealizirane obaveze iz tekuće, prenose u narednu godinu, tj. u novi Program rada.

Realizacija planiranih zakona u mandatnom periodu bila je vrlo skromna. Zabilježen je konstantan pad procenta realizacije po godinama. Ukupno, za tri i po godine mandata usvojena su 44 zakona ili 37,93%, od 116 planiranih, što je jedan od najlošijih pokazatelja o radu kantonalne vlasti.

Posmatrajući četvorogodišnji mandatni period, najveći procenat realizacije svojih programa rada imali su Ministarstvo zdravstva (92.6%), Ministarstvo kulture i sporta (92.5%), Ministarstvo za rad, soijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice (90%), koja su ujedno imala i najveći broj planiranih mjera. Najskromniju realizaciju imalo je Ministarstvo saobraćaja (45,7%).

Od ukupno 63 zasjedanja Skupštine KS, poslanici sa najvećim brojem izostanaka tokom mandatnog perioda su:

·  Ivo Komšić (SDU) sa 18 izostanaka  (kandidat za PD parlamentarne skupštine BIH);

·  Elvir Lojić (samostalni poslanik, istupio iz SBIH) sa 17 izostanaka (nije na listi kandidata);

· Edina Papo (SDP) sa 14 izostanaka (kandidatkinja za Skupštinu KS);

·  Muharem Serbrezovski (samostalni poslanik, istupio iz SBIH) sa 12 izostanaka (kandidat
  BPS za Skupštinu KS);

·  Sabahudin Delalić (SDA) sa 12 izostanaka (kandidat za PD parlamentarne skupštine BIH);

·  Saša Magazinović (SDP) sa 11 izostanaka (kandidat za PD parlamentarne skupštine BIH).

Od 196 zasjedanja Vlade KS najveći broj izostanaka imao je ministar kulture i sporta Emir Hdžihafizbegović sa 103 izostanka. U posljednjoj godini mandata (do 01.09.) bio je prisutan na samo 11 od 49 zasjedanja ili svega 22%.

Uprkos lošim kolektivnim i individualnim pokazateljima, za predstojeće Opće izbore, 29 sadašnjih poslanika ili 83% njih, ponovo je na stranačkim listama. Trojica su na listama za Predstavnički dom parlamentarne Skupštine BiH, pet je na listama za Predstavnički dom Parlamenta FBIH, a preostalih 21 je na izbornim listama za Skupštinu Kantona Sarajevo. Od 13 članova Vlade, premijer i 3 ministra su na listama za Skupštinu Kantona Sarajevo, dok su 2 ministra na listama za Predstavnički dom Parlamenta FBIH, a preostalih 7 ministara nije na listama za predstojeće izbore.

Sumirano, jednostavna dvostranačka koalicija, značajni prihodi i centralna pozicija Sarajevskog kantona, diktirali su očekivanja da ova Vlada i Skupština budu dobri primjeri efikasnosti i uspjeha, što se za ovaj saziv Vlade i Skupštine, ne može reći. Intenziviranje međustranačkih obračuna, pretjerana politizacija niza pitanja, bijeg od odgovornosti, preuranjene predizborne kalkulacije, donošenje budžeta bez javne rasprave, itd., ovom sazivu Vlade i Skupštine KS su uskratili legitimitet zastupanja interesa građana.

Za očekivati je da će novi saziv Vlade i Skupštine izvući važne pouke iz loših rezultata ovog saziva, a da će građani-birači na ispravan način, svojim učešćem na izborima, doprinjeti uspostavljanju efikasnije i odgovornije vlasti.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Miloša Karišika, konsultanta za monitoring:Tel. 033 618-902; 065 860 700; e-mail: milos@ccibh.org; www.ccibh.org

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina