Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

21.09.2010

Vlada, umjesto mjestom rješavanja problema i donošenja ozbiljnih odluka, postala pozornica za međustranačka prepucavanja i igre

Četiri godine „vladavine” sada već dijela bivše vlasti i vladajuće koalicije u Zapadnohercegovačkoj županiji obilježila je totalna nezainteresiranost za nove projekte i razvoj županije općenito. Djelovanje Vlade obilježeno je općom neodgovornošću i nezainteresiranošću za građane ove županije i kontinuiranim  međustranačkim nesuglasicama unutar vladajuće koalicije. Prosječni građanin ŽZH se ne sjeća nijedne značajnije odluke, koja je usmjerena na poboljšanje općeg društvenog stanja i standarda pojedinca u ŽZH.

Poticaji za poljoprivredu, koji su u početku bili jedina velika novost u vladanju nove nomenklature, je ostavila za sobom mnoge repove i sumnju u korupciju i povlaštene interesne skupine. Pad Vlade dvadesetak dana prije redovitih izbora je vrhunac  tragikomične situacije, čime je upravljanje ovim kantonom dovedeno do farse.

Iako su u prve tri godine mandata zastupnici u Skupštini ŽZH usvojili čak 50 zakona, posljednja godina njihovog rada bacila je u sjenu postignute rezultate. Nedopustivo je da u posljednjoj godini mandata zaokupljenost  vlastitim interesima i međustranačkim nesuglasicama, uz totalnu ignoranciju potreba građana,  rezultira radom bez Programa rada i katastrofalno malim brojem usvojenih zakona. U 2010. godini zastupnici u Skupštini ŽZH usvojili su samo 2 zakona i u parlamentarnu proceduru uveli jedan zakon. U isto vrijeme, bez obzira na sumarne rezultate svoje četverogodišnje vladavine, nisu odbili da mjesečno naplate i do 2.500 KM. Tako su profesionalno angažirani zastupnici tijekom mandata zaradili 88.000 do 110.000 KM.

Da su prioriteti građana odavno prestali biti predmetom interesa sada već bivše garniture izvršne vlasti ŽZH, osim međustranačkih prepucavanja, najbolje ilustruju podaci da je Vlada ove županije u protekle 4 godine realizirala svega 51% od vlastitog programa rada, dok je situacija još gora, posmatramo li realizaciju samo zakonodavnih aktivnosti – svega 42,5%.  

Najlošije rezultate, kad je u pitanju Vlada ŽZH, ostvarili su Ministar zdravstva, rad  i socijalne skrbi Boris Grizelj (HSP) koji je realizirao samo 17% svih planiranih aktivnosti tijekom mandata i Ministar gospodarstva Žarko Karačić (NS Radom za boljitak) koji je realizirao samo trećinu svih planiranih aktivnosti u vrijeme svog mandata.

Da je biti političar postalo najprofitabilnije zanimanje u BiH, koje sa sobom nosi minimum ili nimalo odgovornosti govori nam  podataka da je većina ministara  i zastupnika, uključujući  i one sa najlošijim rezultatima i najmanje  aktivnosti, odlučila ponovo se natjecati za ključne funkcije u organima izvršne i zakonodavne vlasti naše BiH, ne želeći izgubiti zastupničke fotelje, paušale i druga primanja i beneficije koje one nose. Čak 11 zastupnika  I 8 ministara prethodne Vlade su se ponovno kandidirali na Općim izborima u BiH 2010.g.

Pozivamo zato glasače da se dobro informiraju o dosadašnjem radu ponovo kandidiranih zastupnika i ministara i radu institucija u protekle 4 godine, ali  da dobro prouče i alternative koje im se nude i iz toga izvedu zaključke koji bi rezultirali pravilnom odlukom na predstojećim Općim izborima u BiH.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov,glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 767

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina