Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

05.06.2015

REZULTATI MONITORINGA RADA VLADE I SKUPŠTINE KANTONA 10 u prvom kvartalu 2015.

Vlada u “tehničkom mandate”, sjednice je održavala umjesto sedmičnim tempom – jednom mjesečno, tako da je, ukupan broj sjednica održanih u prvom kvartalu – 3, što je 4 puta manje od većine drugih kantonalnih vlada u Federaciji BiH.
Vlada Kantona 10, takođe nije donijela svoj Program rada.
U prvom kvartalu 2015. razmotrila je svega 37 mjera od čega je samo jedna iz zakonodavne oblasti, a i ona je realizirana samo u formi nacrta.
Vlada je prekršila i Zakon o Budžetu i umjesto da najkasnije do 1.11.2014. donese prijedlog Budžeta za 2015. godinu, kako nalaže Zakon, ona je 24.03.2015. donijela tek nacrt Budžeta.
*   *   *
Budžet za 2015. je usvojen tek u aprilu, nakon isteka važenje odluke o privremenom finansiranju, što je nastavak negativne prakse iz prethodnog perioda.
Skupština je, izborom predsjedavajućeg, u potpunosti konstituisana i izborom radnih tijela osposobljena za rad u punom kapacitetu, a Vlada konačno imenovana, tek 5.5.2015, 205 dana nakon opštih izbora.

7 mjeseci od izbora, Vlada i Skupština su, praktično na početku. No i na samom početku, umjesto da se koncentrišu na nagomilane probleme građana Kantona i njihovo rješavanje, i vlast i dio javnosti se opet bave besmislicama. S druge strane, nepovjerenje između stranaka koje čine vladajuću koaliciju nije prevaziđeno, nego su samo razlozi koji leže u osnovi tog nepovjerenja privremeno „sklonjeni u stranu“.

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina