Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

17.09.2010

Jedini kanton u kojem je nezaposlenost smanjena, međutim nesamoodrživost i dalje najveći problem

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona  Goražde je iz godine u godinu tokom cijelog mandatnog perioda povećavala broj održanih sjednica, uspostavila i na zavidan nivo podigla kvalitet programiranja vlastitog rada, povećavale broj planiranih mjera, ali je realizacija redovno bila  polovična.

Procenat realizacije planiranog se kretao u rasponu 47%-55%. U oblasti donošenja zakona, realizacija planiranog je još slabija jer je tek svaki treći planirani zakon i usvojen. U konačnici je za vrijeme mandata usvojeno ukupno 40 zakona.

Na sredini mandata zbog izglasavanja nepovjerenja vladi premijera Salema Halilovića, drugi dio mandata Skupština je redovno,sa novom palamntarnom većinom, podržavala manjinsku vladu SDA i novog premijera Nazifa Uručija.  Skupština je tokom mandata iskazala nepodjeljenu podršku inicijativama za izgradnju brze ceste Sarajevo-Goražde i obavezi preuzimanja kreditnih zaduženja BPK od strane Vlade FBiH. 

Najveći problem kantona u proteklom mandatu je bila finansijska samoodrživost kantona i obezbjeđenje sredstava za finasiranje razvoja i funkcija kantona. Četvorogodišnji budžet od 151 mil KM je uglavnom utrošen za plate oko 1000 budžetskih korisnika, dok je svega 5% usmjereno u investicije.

Skupština BPK je bio prvi kantonalni parlament koji je donio Antirecesione mjere za ublažavanje ekonomske krize. Za razliku od drugih kantona poticaji privredi  i Antirecesione mjere su dale rezultat, jer je ovo jedan od rijetkih kantona koji u vrijeme ekonomske krize nije je imao značajan gubitak radnih mjesta, a broj nezaposlenih se smanjio za 427.   Ambiciozno planirani na kraju mandata Prostorni plan, Strategija razvoja, Strategija zapošljavanja su kako se i očekivalo ostali su nerealizovani i kao nerealizovana obaveza će biti prenešeni Skupštini u narednom mandatu.

Iako je Kanton je kreditno zadužen za obezbjeđenje budžetske likvidnosti, mjesečne plate poslanika i pored niske realizacije planiranog su bile izuzetno visoke i kretale su se u rasponu od 1.900 do 2.400 KM.

I pored ovakvih skromnih pokazatelja o radu i učinku, kandidovanjem za naredne izbore  20 poslanika (80%) je pokazalo zainteresovanost za visoka primanja i poslaničke paušale kako u Skupštini BPK tako federalnom i državnom parlamentu.  

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina