Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

21.09.2010

Четверогодишњи мандат без значајнијих резултата. Упркос томе – већина посланика поново на листама!

Влада Републике Српске од 2008. године континуирано смањује обим планираних активности. У 2010. години он је у односу на 2008. мањи за буквално четвртину.

Поразно је да смањење обима планираних активности није довело до повећања него чак до извјесног смањења процента њихове реализације.

Укупно, за 4 године мандата, Влада РС је планирала 448 закона, а успјешно је реализовала 306. Што значи да јој је, по годишњим плановима, остало нереализирано више од четвртине планираног – 142 закона.

Влада РС, у принципу (поготово ако је поредимо са другим владама у БиХ) и нама лошу реализацију планираних активности али је у стварном животу грађаним све горе. Резултат је то погрешног избора приоритета у раду. ЦЦИ је све ове 4 године упозоравао да ни добра ефикасност у раду неће донијети резултате ако циљеви нису правилно постављени.

Влада РС није посветила довољно пажње испуњавању циљева из Грађанске платформе, који представљају списак проблема који су грађани, пред прошле изборе, означили као своје најзначајније. Тек 5% мјера којима се бавила влада има значајније везе са захтјевима из Платформе. Логична посљедица тога је стање у коме живимо. Најнижа пензија у РС је и даље 160 КМ. Незапосленост алармантна. Сиромаштво свеприсутно. Јавна потрошња континуирано расте. Страна улагања су и даље, углавном, на нивоу обећања. Помоћ младима неадекватна. Корупција разједа друштво. Заостатак за земљама окружења све већи, а ЕУ све даља.

Министарство здравља ни након 4 године рада и планирања није усвојило Закон о социјалној заштити и Закон о здравственом осигурању. За 4 године мандата Министарство за економске односе и координацију није спремило ни један закон, Министарство за избјеглице је имало један закон у 4 годишњем мандату. Поред свега тога, министри су за свој рад у претходне 4 године инкасирали, појединачно, минимално 150.000 КМ (без разних додатака и повластица). Цифре су то о којем обични грађани, радници и пензионери (а о незапосленима да не говоримо) могу само сањати.

Не треба заборавити да је управо Влада РС, прва у БиХ, покренула спиралу енормног повећања плата политичара која је резултирала ситуацијом да су нам политичари најплаћенији у региону. Иако су, истовремено, и најнеефикаснији.

4 године мандата још актуелног сазива НСРС протекло је у потпуној подређености Влади и њеном темпу рада, што је пресудно утицало на слабо испуњавање планираних обавеза НСРС, током комплетног овог периода.

Испуњеност планираних обавеза, у законодавној сфери, тако се кретала од 44% у 2007., преко 58% у 2008. и 51% у 2009., до 61% у 2010. години.

Пораст процента реализације, међутим, није резултат повећања опште ефикасности него континуираног смањивања обима планираних обавеза, које су у 2010. години готово преполовљене у односу на 2007.

Народна скупштина Републике Српске, наиме, са 147 у 2007. години, преко 135 у 2008, 102 у 2009. години, број планираних закона у 2010. години свела на свега 85.

При томе је сваки наредни план био великим дијелом базиран на претходним пропустима у раду, односно, неиспуњеним планираним обавезама из претходног периода.

Гледајући чисто бројчано, занемарујући преклапања у плановима, НСРС је од 469 у протекле 4 године планираних закона, усвојила тек 247. 

Понашање непримјерено представницима Скупштине и Владе, које уз то представља и кршење пословника о раду, све 4 године је присутно на скупштинским засједањима: од добацивања, преко најпримитивнијих увреда, до пријетњи.

Политичке партије су објавиле своје кандидатске листе, 14 посланика садашњег сазива НС РС неће бити кандидати ни на какве функције на Општим изборима. СНСД се одрекао услуга 11 посланика, СДС није кандидовао двоје посланика, док је независни посланик Драган Микеревић, након мандата у коме није показао значајнији активизам, одлучио да се повуче из политичког живота, бар у смислу кандидовања на Општим изборима. Нејасно је којим су се критеријама партије руководиле у оваквим одлукама, с обзиром да се, нпр, најактивнији посланик СНСД-а Перица Рајчевић није нашао нигдје на листама као кандидат, док су посланици који су једва примјетни опет кандидовани, узећемо за примјер Мирослава Краљевића који готово ништа није урадио за 4 године под скупштинским сводовима, и један је од најнеактивнијих посланика НСРС, али је 5. на листи кандидата у својој изборној јединици. Но, пошто ово нису усамљени примјери преостаје да гласачи правилним и пажљивим бирањем, на предстојећим изборима, ураде оно што су, и у свом интересу, требале учинити партије – почисте парламенте од нерадника и неспособних.

Значајно је споменути да за четири године обављања мониторинга НС РС, није примјећено ниједно кршење Пословника од стране жена које су у функцији посланика, што би и бирачима, ако већ није страначким руководствима, која праве кандидатске листе, требала бити значајна порука, пред предстојеће Опште изборе.

Користимо прилику да грађане Републике Српске позовемо да изађу на предстојеће изборе. Позивамо их и да се прије тога, на страницама ЦЦИ-ја,www.властибих.цом и www.цистпарламент.цом, информишу о досадашњем раду поново кандидованих посланика (и министара) и раду институција у протекле 4 године, али и да добро проуче и алтернативе које им се нуде и из тога изведу закључке који би резултирали правилном одлуком на предстојећим изборима. Сретно!

За све информације молимо да контактирате Мајду Бехрем Стојанов, гласноговорницу ЦЦИ-а: 036 580 553, 580 554; 061 175 767

 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina