Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

01.10.2010

Saopštenje Centara civilnih inicijativa

Centri civilnih inicijativa oštro protestvuju protiv zloupotreba ovlasti od strane Centralne izborne komisije, koja je bez uporišta u zakonu i protivno elementarnoj logici zabranila rad nevladinih organizacija u periodu izborne šutnje.

Zbog principijelnog poštovanja institucija države, na čijoj izgradnji CCI istrajava, a koje CIK ovakvim odlukama degradira, nećemo se otvoreno suprotstaviti ovoj odluci, ali ćemo, svakako, iskoristiti sve mogućnosti da, u danima pred nama, zahtjevamo sankcionisanje ovog politički motiviranog ataka na nevladin sektor.  

Prostor za javnu raspravu o nedorečenosti i nepreciznosti Izbornog zakona postoji. I CCI će u narednom periodu pokrenuti raspravu o ovom pitanju, ako to već CIK nije uradio do sada. Ali je potpuno neprihvatljivo da se pod diskrecionim pravom CIK-a na tumačenje izbornog zakona podvede i ocjena o političkoj pristrasnosti nevladinog sektora.

Konkretno, CCI-jev poziv glasačima da očiste parlament od neradnika, CIK je protumačio kao atak na vladajuće stranke, i proglasio ga neprihvatljivim. Što, naravno, više govori o CIK-u, nego o CCI-u. CCI sa indignacijom odbija takve insinuacije i podsjećamo da je suština našeg projekta poziv glasačima da na osnovu raspoloživih podataka, na predstojećim izborima, uskrate podršku poslanicima koji u prethodnom mandatu nisu pokazali potreban nivo odgovornosti prema dužnosti koju su obavljali. Govorimo dakle o institucijama države i pojedincima u njima, ne obazirući se uopšte na njihovu stranačku pripadnost. Pritom, da bi potcrtali apsurdnost stava CIK-a, podsjetimo da ne samo da postoje različiti stranački sastavi, nego su u različitim parlamentima različite stranke na vlasti.

Kako je CIK od načelnog, zdravom razumu neupitnog, zahtjeva za kvalitetnijim sastavom budućih parlamenata, izveo zaključak o neprihvatljivoj stranačkoj pristrasnosti, poznato je, valjda, samo njemu. No, za takav svoj stav i odluku sa poražavajućim posljedicama, mora javnost podastrijeti konkretne dokaze. A ne sakrivati se iza uopštenih floskula.

Još jednom naglašavamo da ćemo se ovoj odluci povinovati zbog poštovanja institucija države, no smatramo se žrtvom predrasuda i loše procjene.

Građane još jednom pozivamo da izađu na izbore i očiste parlamente od neradnika i nesposobnih i izaberu ljude spremne i sposobne da rade u interesu onih koji su ih birali i zajednice u cjelini.

Za sve informacije molimo da kontaktirate glasnogovornicu CCI-ja, Majdu Behrem Stojanov.Tel: 061 175 767; majda@ccibh.org;

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina