Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

19.11.2010

ZAUSTAVITE EKOLOŠKE INCIDENTE! Nedovršen zakonski okvir i izbjegavanje institucionalne odgovornosti glavni su uzroci neefikasnog upravljanja okolišem i čestih ekoloških incidenata

Centri civilnih inicijativa (CCI), na današnjoj tematskoj konferenciji “Zaštićena područja i okolišne politike” pokrenuli su diskusiju o kompleksnom i nefunkcionalnom zakonskom okviru i okolišnim politikama u BiH, koje su uzrok  brojnih problema i koje dovode do toga da je upravljanje okolišom u BiH uglavnom neefikasno i neekonomično.

Cilj konferencije je bio još jednom aktuelizirati glavni problem u oblasti zaštite okoliša, a to je, da zaštite prirode ne može biti bez pratećih obaveznih politika, usljed čega dolazi do izostanka konkretnih odgovornosti i velikih rezultata u ovoj oblasti.

Nedavni ekološki incident u Konjicu, direktna je posljedica neodogovornosti, nebrige i nesistemskog pristupa zaštiti okoliša i upravljanju otpadom. Glavni krivci su entitetski ministri koji i nakon 7 godina nakon usvajanja seta okolišnih zakona nisu donijeli nekoliko važnih podzakonskih akata, među kojima je i Pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu, što bi zasigurno spriječilo ovakve i slične ekološke katastrofe koje se sve češće dešavaju i ugrožavaju zdravlje i živote naših sugrađana“, istaknuo je Zoran Adžaip, voditelj kampanje CCI-a.

Učesnici konferencije će uputiti urgenciju entitetskim ministrima  s ciljem konačne objave Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, te će ujedno poslati i poruku budućim ministrima da ozbiljno pristupe svom poslu kako naša zemlja ne bi zaostajala za zemljama u regionu i da otvore prostor razvojnim projektima i zapošljavanju u ovoj oblasti.

Inače, kroz CCI-jev program podrške nevladinim organizacijama koje se bave ekološkim pitanjima tokom protekle tri godine, pokrenuto je niz kampanja u cilju povećanja procenta zaštićene teritorije zemlje (što predviđa i temeljni planski dokument – NEAP), a koji trenutno u BiH iznosi 2%, i koji je još uvijek daleko iza zemalja u okruženju (Hrvatska 10%, Slovenija 7,4%, Srbija 6,1%).

Za više informacija molimo da kontaktirate Zorana Adžaipa, voditelja kampanje, na 063 335 115

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina