Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

06.09.2016

JAVNI POZIV KANDIDATIMA NA LOKALNIM IZBORIMA. Izjava o depolitizaciji javnog sektora

Povodom početka pedizborne kampanje za Lokalne izbore 2016, Centri civilnih inicijativa (CCI), upućuju javni poziv svim kandidatima/kandidatkinjama za odbornike/vijećnike i načelnike/gradonačelnike u BiH, da prioritet daju borbi protiv politizacije imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, što je jedan od ključnih izazova pred kojim se naše društvo nalazi.

Svi kandidati na predstojećim izborima, koji smatraju da javna uprava i javni sektor u cjelini treba da budu depolitizirani, koji su spremni dati javno obećanje i svojim potpisom se obavezati prema građanima na rješavanje ovog problema, mogu to učiniti potpisivanjem Izjave o spremnosti na depolitizaciju javnog sektora. Potpisivanjem ove Izjave kandidati se obavezuje da će:

 Podržati zahtjev za izmjenu regulative koja uređuje oblast zapošljavanja u javnom sektoru, kako bi svi imali jednake šanse za zapošljavanje.

 Podržati zahtjev za jasnim odvajanjem političkih funkcija od profesionalnih pozicija unutar javnog sektora.

 Zalagati se za pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim preduzećima, itd.

 Doprinijeti da lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata budu presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili porodična veza.

Svim kandidatima Izjava o spremnosti na depolitizaciju javnog sektora dostupna je za potpisivanje na web platformi www.sposobnimanepodobnim.ba.

Imena kandidata koji budu potpisali Izjavu biće javno objavljena putem ove platforme.

Za sve dodatne informacije kontakt osoba je Ismar Hota, projekt koordinator CCI-a. Kontakt telefon 0644 109 077 ili ismar@ccibh.org

 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina