Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

01.12.2010

OTVORENO PISMO ENTITETSKIM MINISTRIMA OKOLIŠA HERCEGU I FETIBEGOVIĆ

U mandatnom razdoblju niste donijeli niti jedan provedbeni propis!

Poštovani ministri,

činjenica da su okolišne politike u BiH nefunkcionalne usljed čega svjedočimo sve češćim i ozbiljnijim ekološkim incidentima u zemlji jeste zabrinjavajuća. Međutim, izrazito je zabrinjavajuće da u mandatnom razdoblju niste donijeli niti jedan važan provedbeni propis iz vaše nadležnosti, što potvrđuje nedostatak vaše, ne samo moralne, nego i   institucionalne odgovornosti.

Istina, za vrijeme vašeg mandata, doneseno je nekoliko planskih i strateških dokumenata iz oblasti okoliša, koji daju okvirne analize i smjernice, ali izostalo je donošenje najmanje deset veoma važnih provedbenih propisa, bez kojih su i strategije i zakoni mrtva slova na papiru. Među važnim provedbenim propisima posebno izdvajamo propis o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom. Njegovo donošenje ste javno obećali u više navrata, a ujedno - to je bila i vaša zakonska obaveza.

Vašim svjesnim kršenjem zakona i obmanjivanjem javnosti, produžavate okolišnu agoniju u kojoj se zemlja nalazi. Narušavate ionako loš turistički imidž zemlje, a BiH i dalje ostaje najzagađenija zemlja u regiji. Njenim građanima, svojom nedogovornošću, nastavljate da uskraćujete šanse za novim radnim mjestima i povećanjem javnih prihoda.  

Ponovno vas pozivamo da učinite sve što je u vašoj nadležnosti i odgovornosti, da na sjednici Međuentitetskog tijela za okoliš/životnu sredinu koja je zakazana za 02.12.2010.g., dođe do konačne saglasnosti entitetskih ministarstava, što će omogućiti da bez odlaganja donesete provedbene propise i time omogućite početak sistemskog  upravljanja ambalažnim otpadom u BiH.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Zorana Adžaipa, koordinatora kampanje:
Tel. 063 335 115; e-mail: zoran.adzaip@tel.net.ba;
www.ccibh.org

 

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina