Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

21.12.2010

NS RS SUTRA O BUDŽETU RS POSLANICI NA PRVOM TESTU – UDOVOLJITI INTERESIMA PARTIJE ILI GRAĐANA?!

CCI izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog ekonomske politike koju Vlada Republike Srpske namjerava voditi naredne četiri godine i zbog  Prijedloga budžeta RS koji je upućen u skupštinsku proceduru  i koji treba biti po hitnom postupku razmatran na 1. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS u utorak 21.12.2010.g.

Sve ozbiljnije ekonomske analize, govore da je predviđena Ekonomska politika, Budžet RS za 2011. godinu, te zakoni koje Vlada RS planira, posredstvom poslanika NS RS,  usvojiti u hitnom postupku, opterećenje koja slabašna ekonomija i nerazvijena privreda neće moći podnijeti. Prijedlogom budžeta je, između ostalog,  smanjeno subvencioniranje u poljoprivredi za čak 20 miliona KM, sredstva za subvenciju električne energije socijalno ugroženim licima nisu uopšte planirana, a sredstva za rješavanje problema izbjeglih i raseljenih i interno raseljenih lica umanjena su i do sedamdeset posto

Da Vlada RS ima namjeru da zada dodatni udarac ionako oslabljenoj domaćoj privredi jasno je iz njenog plana da entitetski budžet napuni, prije svega, povećanjem poreza i doprinosa. Tako će se u idućoj godini doprinosi na plaće povećati sa sadašnjih 30,6 na 33 posto, a ukida se i neoporezivi dio plaće od 250 maraka i jedinstvena stopa poreza na dohodak od 8 posto.Umjesto toga, najavljeno je uvođenje dvije stope - deset posto na plaće do 1.500 maraka i 20 posto na plaće preko 1.500 maraka.

Pozivamo zato poslanike  NS RS da  spriječe uvođenje Republike Srpske u još dublju krizu od postojeće, te da dobro razmotre zamke i opasnosti koji se kriju u aktima Vlade RS, a koji u vrlo kratkom periodu mogu izazvati neslućene socijalne probleme, i dodatno destabilizovati političke i ekonomske prilike kako u RS tako i u čitavoj BiH. Na novoizabranim poslanicima je sada veliki teret odgovornosti i svojevrsni test – da li će na početku svg mandata odlučiti da djeluju u skladu sa potrebama i interesima građana, ili će isključivo štititi interese birokratije i političke partije iz čijih redova su ih građani izabrali.

Za sve informacije molimo da kontaktirate Majdu Behrem Stojanov,glasnogovornicu CCI-a: 036 580 553, 580 554; 061 175 767

 

naslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina