Saopštenje za javnost
Isprintaj stranicuPošalji na mail
Delicious Digg Facebook Google bookmarks LinkedIn Stumbleupon Twitter

23.12.2019

...I DALJE BEZ PARLAMENTARNE KOMISIJE ODGOVORNE ZA REVIZIJU - PARLAMENT FBIH SKORO 2 GODINE NIJE RASPRAVLJAO O REVIZORSKIM IZVJEŠTAJIMA

Centri civilnih inicijativa pozdravljaju formiranje Komisije za budžet i finansije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime su, nakon ranije formirane iste komisije u Predstavničkom domu ovog zakonodavnog tijela, stvoreni uslovi  za rad i postupanje državnog parlamenta po pitanju revizorskih izvještaja. Uz očekivanje da će u narednom periodu ozbiljnim, intenzivnim, efikasnim radom, probati nadoknaditi bar dio ogromnih zaostataka i amortizovati bar dio štete načinjene neradom parlamenta u prethodnom periodu.

Istovremeno osuđujući činjenicu da Parlament FBiH i dalje radi bez formirane Zajedničke komisije odgovorne za reviziju.

Zadnje zasjedanje parlamentarna komisija za reviziju pri Parlamentu FBiH je imala u februaru 2018. godine (13.02.2018.godine). Što znači da se o revizorskim izvještajima u Parlamentu nije raspravljalo skoro dvije godine, tačnije 679 dana, koliko je prošlo od posljednje sjednice komisije. Niti će se raspravljati sve dok se ne formira zajednička Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju pri Parlamentu FBiH.

Federalni parlament neprihvatljivo kasni u obavljanju jedne od svojih značajnih funkcija – kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane državnih i javnih institucija.

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA čitavu situaciju tretiraju kao neprihvatljivu. I pozivaju sve parlamentarne političke stranke i izabrane poslanike da ubrzaju proces imenovanja Parlamentarne komisije za reviziju pri Parlamentu FBiH, kako bi se vlast što prije počela baviti onim što joj je ustavna obaveza – imeđu ostalog i kontolom utroška javnih sredstava.


Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske.Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiHnaslov

Ana Lučić
Koordinator za odnose s medijima

e-mailana at ccibh dot org
telefon055 222 111
adresaKarađorđeva 8, Bijeljina